„Klubrádió
Megbeszéljük...

Attila, a hun sarcolta Európát, de ettől még nem volt a rokonunk

14/12/2023 17:55

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nem hódító-, hanem zsákmányszerző hadjáratokat hajtott végre szerte Európában Attila (410. – 453.), a hunok királya – mondta Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének bizottmányi tagja annak kapcsán, hogy Schmidt Mária szerint ideje visszafogadnunk Attilát. Kopcsik arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, a hun rokonság hangsúlyozása inkább politikai termék, mintsem a történelemtudományra alapozott megállapítás.

2023. december 14. Megbeszéljük-részlet (2023.12.14.) Kopcsik István
11:51
00:00

Schmidt Mária azt írja, hogy a dicső győzelmek, a merészség, a vitézség, a hatalmas küzdeni tudás, a férfias erő, a bátorság, szervezés és vezetési zsenialitás jut mindenkinek az eszébe Attiláról – idézte fel az Attila: a miénk! – Türk idők című cikket a műsorvezető, Bolgár György. 

A nagy történelmi előzményekkel rendelkező, de mára már kisebb népek mind igyekeznek valamilyen hatalmas ősnemzetre visszavezetni az eredetüket – mondta Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének bizottmányi tagja. Az a vita, hogy a hunok a magyarok ősei lennének, már a 19. század közepén elkezdődött. A nemzeti identitástudat kialakulásakor vitáztak ezen jelentős kutatók és politikusok. A történészek már ekkor egyértelműen bebizonyították a finnugor nyelvrokonságot, viszont az akkori nemesi társadalomnak büdös volt a "halszagú rokonság", ezért próbálták a török, türk népekhez, így jelent meg Attila ebben a történetben – magyarázta a történelemtanár.

 
Than Mór alkotása: Attila lakomája (1870)
 
wikipedia
 

Az őskeresést erősíti az a tény, hogy a krónikaszerzők hosszú időn keresztül a hódító népeket egy az egyben hunokkal azonosították. Ugyanakkor ide sorolták az avarokat, a türköket és később az utolsó népvándorlási hullámba érkező magyarokat is – mondta Kopcsik.

Azonban a köztudat téved abban, hogy Attilát hódítóhadjáratokat folytatott volna, a hunokat valójában a zsákmányszerzés motiválta. Az, hogy Attila sarcolta Európát, a mostani európai uniós vitákat folytató kormányzat számára egy jó hivatkozási alap – véli a Történelemtanárok Egyletének bizottmányi tagja.

Kopcsik István felhívta a hallgatók figyelmét, hogy a Történelemtanárok Egyletének honlapjának Tényleg! rovatában történelmi tévhitekről olvashatnak hiteles információkat az érdeklődők.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Kopcsik Istvánnal
2023. december 14., csütörtök 17:20
Riporter: Bolgár György