„Zajlik
Reggeli gyors

Az Egyesült Királyság többé nem tekinthető szabad országnak? Bezzeg Magyarország!

19/08/2024 08:50

| Szerző: Csernyánszky Judit

Nemzetközi médiaszemle a hétvégi külföldi lapokból - Csernyánszky Judittól.

2024. augusztus 19. Reggeli gyors - részlet 2024.08.19. Csernyánszky Judit lapszemléje
04:58
00:00
Immár négy éve élvezi Orbán barátságát az amerikai szélsőjobboldali Rod Dreher Magyarországon, és természetesen a magyar adófizetők pénzén ontja az ideológiát, amit eddig a maga alkotta American Conservative folyóiratban olvashattunk. Egy ideje azonban az Orbánék alapította European Conservative-ban is terjeszti az alternatív valóságképet. (Zárójelben: vajon kinek a pénzén?) Egyébként pedig Boris Kálnoky is rendszeres szerzője a European Conservative-nak. Az alternatív valóságképet pedig abból gondolhatja a gyanútlan olvasó, hogy amikor a vasárnap megjelent írásában Rod Dreher az Orbán-adta szabadságról, szabad életről áradozik, amiről persze neki is éppúgy lehet véleménye, mint bárki másnak, akkor szemet szúr, hogy a brit utcai zavargásokat érdekesen interpretálja. Mint ismeretes, a három kislány megkéselését követően félinformációk alapján, illetve fake news vitte utcára a bevándorlók elleni tiltakozókat, akik törtek-zúztak, autókat gyújtottak fel, óriási felfordulást és félelmet okozva országszerte. Bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag újnáci rasszista gyülekezetek randalíroztak, akiket védelmébe vett Rod Dreher ebben a cikkben, és sajnálkozott, hogy börtönbe is zárta sokukat Keir Starmer kormányfő. Az amerikai szerző külön hangsúlyozta, hogy a fehéreket csukták le, és nem a muszlimokat. Majd véleményeket közöl arról, hogy többek szerint az Egyesült Királyság többé nem tekinthető szabad országnak. Bezzeg Magyarország!

A kanadai miniszterelnöktől kapott dicsérő szavakat az a Charles Adler, akit most neveztek ki szenátornak, és aki népszerű rádiós újságíróként ötven évet töltött a pályán, de természetesen azért hozom ezt szóba, mert Ádler Károly magyar származású. Olvashatunk erről a Montreal City Newsban. Justin Trudeau közleményében úgy fogalmaz, hogy neki is köszönhetően Kanada még tekintélyesebb ország, mert Adler elismert emberjogi harcos is, amivel hozzájárul az ország demokráciájának megizmosodásához. A Kanadai Konzervatív Párt szóvivője szerint a kormányfő hazudik, amikor azt állítja, hogy érdemei alapján került a szenátori székbe. Csakis azért véli ő, mert liberális gondolkodó. Az elmúlt két ciklusban konzervatívok ültek a szenátusban – zárul a cikk.

Ohio állam legnagyobb magyarság- és cserkészfesztiválját tartják jelenleg is augusztus 20-a alkalmából Parma városában – adott erről hírt a clevelandi helyi újság, amelyből megtudjuk a program részletein túl azt is, hogy a cserkésztalálkozó keretében is szervezett programot a magyarországi Bethlen Gábor Alapítvány támogatja.

Nem jut nyugvópontra továbbra sem a magyar kormány intézkedése, miszerint orosz és belorusz állampolgárok is beutazhatnak könnyített eljárás keretében hazánkba nemzeti kártyával a kezükben, hogy innen aztán a schengeni övezetben élvezhessék az utazás szabadságát – olvashatjuk a The Baltic Times hasábjain. A skandináv és a balti államok külügy-, illetve belügyminiszterei közös levelet írtak az Európai Unió belügyi biztosának, mert úgy gondolják, hogy a zónába történő beengedésük a térség biztonságát kockáztatja egy olyan helyzetben, amikor épp az oroszok indítottak ellenséges támadást Ukrajna ellen, és a jelen pillanatban is zajlik a háború.

Az is bekerült hazánkról a nemzetközi hírfolyamba, többek között a Microsoft hírszekciójából, hogy a Duna szokatlan felmelegedése miatt a négy paksi atomerőművi blokkból háromban csökkenteni kellett 80 megawattal az energiatermelést, mert ha a víz hőmérséklete eléri az előírásban kikötött 30 Celsius fokos hőmérsékletet, az veszélyt jelenthet az erőmű hűtésére nézve. Ellenben a Magyar Közlöny tanúsága szerint az illetékes miniszter épp az előző napon engedélyezte a további zavartalan energiatermelést a magas vízhőmérséklet dacára. A környezetvédők a Dunára, annak élővilágára tekintettel figyelmeztettek a további veszélyekre. Figyelembe véve azt is, hogy halad a paksi atomerőmű orosz bővítése a környezetvédők tiltakozása ellenére is.

A világtükör híreit Csernyánszky Judit állította össze.