„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az előválasztás megtisztítja az ellenzéki oldalt: hány párt marad?

12/10/2021 11:05

| Szerző: Klubrádió

Bár még az előválasztás a téma, de máris körvonalazódni látszik, hogy az ellenzéki pártoknál komoly átrendeződés történik. Erre a pártpolitikusoknak reflektálniuk kell  – mondta Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője Bolgár György Megbeszéljük... műsorában. Mi lesz az ellenzéki pártokkal a következő időszakban? Ki marad? Ki áll be ki mögé, és főleg, ki marad talpon?

 Az előválasztás első fordulója után már látszik, hogy a DK mennyire erős, hogy Karácsony Gergely visszalépésével árván maradt az MSZP, az LMP és a Párbeszéd, több szocialista és párbeszédes politikus Dobrev mellett állt ki. A pártok és a politikusaik elkezdték keresni magukat.

2021. október 11. Megbeszéljük... (2021. október 11., hétfő 16:05)
102:55
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György, Dési János, Szénási Sándor Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Zsidai Péter

A beszélgetést Horn Gáborral a Megbeszéljük hétfői adásában a lejátszón 1:02:14-től hallgathatja meg

Horn Gábor magát nagy előválasztás-szerető embernek mondja, mert látszik szerinte, hogy az előválasztás működőképes. Mert még időben olyan problémákat hoz a felszínre, és keresi rá a megoldásokat, amelyek ha jövő márciusban, a parlamenti választás környékén jöttek volna a felszínre, megoldhatatlanok maradtak volna. "Megmutatja az egyes pártok, egyes személyek erősségeit, gyengeségeit, alkuképességét, a tűrőképességet, hogy ki mennyire racionális, ki mennyire képes együttműködni a többiekkel" - mondta.

Horn szerint az ellenzéki oldalon kialakult többpártrendszer régóta megmutatta, hogy talán túl sok ahhoz képest, amit a magyar választók várnak. Például két zöld párt van Magyarországon (Párbeszéd és az LMP), vagy az MSZP-DK is "bizonyos értelemben" hasonló. De Horn szerint a Momentum helykeresése mögött is identitáskeresés van, és ezeknek még most itt van az ideje.

Ami a Momentumban történt, Horn szerint az egy követendő dolog: ha van egy személyes kudarc, akkor annak következményei vannak, van, aki átvegye a stafétabotot és folytatódik tovább a történet. Szerinte erre kell gondolnia a PM-nek, az LMP-nek, az MSZP-nek is, hogy talán együtt lehetne egy szocdem, zöld, baloldali "történetet létrehozni". Karácsony nélkül nehezen megy, különösen akkor, ha Karácsony más irányba indul el, amikor Márki-Zay Pétert támogatja, mert a "pártjai" nem biztos, hogy ebben követik. Tehát az játszódik le, aminek végre egyszer le kellett játszódnia, és még időben vagyunk.

De vajon egy ilyen egyenlőtlen választási küzdelemben meg lehet-e csinálni, hogy csak két-három párt maradjon, és ne tűnjön a pártok széthullásának?

 
előválasztás 2. vita
 
előválasztás 2. vita, rtl klub, miniszterelnök-jelöltek, Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András (fotó: Karácsony Facebook-oldala)
https://www.facebook.com/karacsonygergely/photos/a.266672553365598/4716897088343100
 

 

Horn szerint 2018 óta látszik, hogy a választók kicsit előrébb jártak, mint a pártjaik, "tulajdonképpen ők kényszerítették ki ezt az együttműködést, és ennek a összefogásnak vannak további lépései. Komoly igény van a politikát követő állampolgárokban arra, hogy valami más legyen".

Márki-Zay sikere Horn szerint azt mutatja, hogy az ellenzéki választóknak a hagyományos politikai elitből elegük van. "11 éve nem tudtatok együttműködni, közösen alternatívát nyújtani az Orbán-rendszerrel szemben, akkor próbáljunk meg valami mást". Ezt mutatja a Jobbik kudarca, és Karácsony kudarca, hiszen "Márki-Zay budapesti szereplése biztos nem magától van, hanem szép számmal lehettek, akik Karácsony szavazók lettek volna pár hónapja".

Ez egy kihívás, amire Horn szerint a pártoknak, a politikusaiknak reflektálniuk kell. Jelentős lépést tett a Momentum, és szerinte a többi pártnál is meg kell történniük ezeknek a lépéseknek. A DK-nak is válaszolnia kell, amikor maga köré kezdi gyűjteni a baloldali szavazókat, akik Karácsony kikerülésével árván maradtak. Horn - ellentétben Márki-Zayjal - kicsit sem gondolja zsarolásnak, hogy ha valaki egy kimondottan baloldali politikust keres. "Bármennyire nem Dobrev volt eddig a kedvence, még mindig azt gondolja, hogy az ő értékrendjének jobban megfelel, amit ő kínál. Ez rendjén való". Most letisztul az eddig zavaros ellenzéki oldal, mondta.

De vajon a Demokratikus Koalíció tényleg a baloldali erők koalíciójává válik-e, és a két baloldali párt egyesíti-e az erőit? És lehet-e egy másik gyülekezési pont a Momentum-LMP-Párbeszéd kicsit liberális zöld közös pártja? Így a Jobbikkal kialakulna egy baloldali, egy zöld balliberális közép és egy jobbközép párt? Lehetséges-e ilyen forgatókönyv?

Horn szerint lehet ez is, de lehet még más forgatókönyv is. Mindenesetre racionális lépéssorozatnak nevezte, ha megtörténne, ahogy a Karácsony-féle kezdeményezés is racionális volt szerinte, ami az MSZP-Párbeszéd-LMP-ből akart létrehozni egy hagyományos baloldali zöld pártot.

Az bizonyos szerinte, hogy a pártok nem tehetnek úgy, mintha nem történt volna semmi az előválasztáson. Például ha Márki-Zay nyer, nincs mögötte párt, ezt amit kell oldani, erőt kell adni neki. Ha pedig Dobrev nyer, annak is lehet következménye, amikor azt gondolják a többiek, hogy ellensúlyt kell létrehozni, hogy ne csak egy erőre támaszkodó miniszterelnöke legyen Magyarországnak. 

Horn szerint naivitás lett volna azt gondolni, hogy a hatpárti kampány valamiféle békemenet lesz: "ez egy komoly politikai harc, amiből mindenkinek le kell vonnia a következtetéseket". A Jobbiknak végig kell gondolnia, hogy meddig ment el az elnöke, és a másik három pártnak is végig kell gondolnia. Horn szerint ebből a szempontból a legegyszerűbb helyzetben a DK van, ami egy komoly politikai teljesítményt hajtott végre, de szerinte Jakab mögött is komoly teljesítmény van.

Horn szerint az ellenzéki pártok "vannak olyan bölcsek, hogy nem kérdőjelezik meg a választók által kikényszerített alkut", de hogy milyen módon folytatják, az vasárnap után derül ki.