„Klubrádió
Esti gyors

"Az engedetlenség lényege, hogy szembemegy a joggal"

15/02/2022 21:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A tanárok sztrájkjának rendeleti akadályozása olyan indulatokat szült, amely mellett sok pedagógus a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodott. Az akcióhoz a szakszervezeteknek nincs közük, ez alulról szerveződik – mondta Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

2022. február 15. Esti gyors - részlet 22.02.15. Csóti Csaba
07:33
00:00

Péntek este a járványhelyzet ürügyén olyan rendelettel állt elő a kormány, ami de facto ellehetetlenítené a pedagógusok jogszerű sztrájkját. A rendelet értelmében a pedagógusoknak kötelező lenne gyermekfelügyeletet tartani a sztrájk ideje alatt, valamint – és ez a nagyobb probléma – a tanórák felét is meg kéne tartaniuk "még elégséges szolgáltatás" jogcímén. Mivel a sztrájk alatt nem jár fizetés a sztrájkban résztvevő tanároknak, a tanároknak ingyen és bérmentve kéne felvenniük a munkát a sztrájk alatt. A pénteki kormányrendelet ellen tiltakozva hétfőn polgári engedetlenséghez folyamodott a Szent László Gimnázium tantestületének tizenkét tagja. kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium, szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum követi a Szent László példáját – írja a Mérce.

Csóti Csaba,a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Klubrádiónak azt mondta, az engedetlenséget nem a szakszervezetek szervezik, ez egy alulról szerveződő tiltakozás. A szakszervezeteknek ugyanis korlátozták a sztrájk szervezéséhez való jogát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába figyelmeztetnek ennek jogszerűtlenségére, a polgári engedetlenség lényege, hogy adott esetben a tételes joggal megy szembe. Csóti bámulatra méltónak tartja, hogy ilyen szembehelyezkedést eredményezett az érintett pedagógusok dühe és csalódottsága.

Nagyon fontosnak tartja, hogy a tanárok engedetlenségükkel állampolgárként és nem szakszervezeti tagként fejezik ki felháborodásukat. A kérdés csupán annyi, hogy a kormányzat mit kezd ezzel. Ha bármilyen retorzió éri őket, akkor egyénileg fordulhatnak segítségért ügyvédekhez szakszervezetekhez. Csóti azt nem tartja valószínűnek, hogy egész iskolákat ürítenének ki. A helyzet egyetlen megoldása, az lenne, ha a fizetéseket kellően megemelje az állam.

2022. február 15. Megbeszéljük - részlet 22.02.15. Szabó Zsuzsanna
08:31
00:00

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Megbeszéljükben arról beszélt, hogy rendelet lényegében azt írja elő: "úgy sztrájkolj, hogy közben kezed-lábad gúzsba kötötték". Megjegyezte, elképesztő indulatokat generált a rendelet, amely szinte teljesen ellehetetlenítette a már meglévő szrájktörvény miatt nagyon nehezen megszervezhető demonstrációkat.

Ettől függetlenül a PSZ nem tett le a további sztrájkok szervezéséről. Arra készülnek, hogy március 16-án újra sztrájkolnak, ennek jogi útjait végigjárják, mindent szabályszerűen szerveznek. Ha ezt valahogy meg tudja akadályozni a kormány, akkor más alternatív módon terveznek demonstrálni.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Csóti Csabával
2022.02.15., kedd 18:15
Riporter: Kárpáti Iván