„Támogassa
Reggeli gyors

Az EU bukásra áll a külkereskedelem tantárgyból

26/09/2023 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az Európai Bizottság érvényben hagyhatta volna az ukrán gabonaimport-tilalmat még egy hónapig, tehát a lengyel választásokig – olvasható a Financial Times elemzésében. Ezzel elkerülhető lett volna, hogy Lengyelország az ukrán gabonabehozatalról szóló vitában a Kijevnek szánt fegyverszállítások leállításával fenyegetőzzön.

2023. szeptember 26. Reggeli gyors - részlet 22.09.26. Kárpáti János lapszemléje
05:13
00:00

Az Európai Unió bukásra áll a külkereskedelmi geopolitika tantárgyból – vélekedik Alan Beattie a londoni Financial Times kereskedelmi témájú hírlevele által közölt kommentárjában, annak kapcsán, hogy Lengyelország az ukrán gabonabehozatalról szóló vitában a Kijevnek szánt fegyverszállítások leállításával fenyegetőzött.

Az ügy – írja –, jól mutatja, mennyire alá tudják ásni az egyes tagállami érdekek a közös európai célokat. Beattie szerint a szakértők arra számítanak, hogy a rövidlátó önérdeket rövid távú célok érdekében érvényesíteni kívánó lengyel kormány idővel egy kicsit lenyugszik majd, különösképpen az október közepén esedékes parlamenti választások után, de az unió egységét érintő károkozás már megtörtént. A szerző kifejti, hogy az EU nagy nehézségekbe ütközik, és rendszerint kevéssé meggyőző, amikor geopolitikai eszközként akarja használni a külkereskedelmet. Az egyes tagállamok kormányai ugyanis súlyos politikai árat fizethetnek azért, ha lemondanak exportpiacokról vagy elfogadnak keményebb importfeltételeket, pusztán az EU kollektív stratégiai befolyásának a növelése kedvéért.

A cikk a lengyel példa mellett mások magatartását is szóvá teszi. Felhívja a figyelmet arra, hogy Párizs halogatja a dél-amerikai Mercosur-államokkal kidolgozott alku ratifikálását, feldühödött marhatenyésztő gazdák és elveikhez ragaszkodó környezetvédők nyomására. Németország pedig az Ukrajna elleni inváziót megelőző években az orosz földgáz importjával stratégiai értelemben függő helyzetbe hozta Európát Vlagyimir Putyintól.

Alan Beattie idézi Iana Dreyert, a Borderlex hírlevél szerzőjét, aki – a lengyel-ukrán konfliktusra utalva – kifejti: ez történik akkor, ha egy gyenge Európai Bizottság eltűri egyes tagállamok – különösképpen jobboldali politikusok – klikkjének az üzelmeit. Beattie szerint azonban a Bizottságnak olyan szemrehányást is lehet tenni, hogy túlságosan konfrontatív volt, és nyugodtan érvényben hagyhatta volna az ukrán gabonaimport-tilalmat még egy hónapig, tehát a lengyel választásokig.

 
Európai Bizottság
Pixabay
 

Fico szerint Ukrajna uniós csatlakozását a háború mellett a korrupció is hátráltatja

Nézzük a másik, szintén választásra készülő országot, Szlovákiát. A Reuters hírügynökség emailben tudta megkérdezni a győzelemre esélyes Robert Fico véleményét Ukrajna esetleges EU-csatlakozásáról.

A volt kormányfő válasza szerint illúziót kergetnek azok, akik a zajló háború közepette ezen töprengenek. Kijev EU-tagsága még messze távoli kilátás, nem csupán a háború, hanem a korrupció és a demokratikus hiányosságok miatt is – mondja Fico, akinek a nézetei az ukrajnai háború ügyében Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontját tükrözik. Ha a Fico vezette Smer alakíthat majd kormányt, akkor a Reuters szerint az EU-ban és a NATO-ban is Orbán-Fico szövetség jöhet létre.

Az uniós országok decemberben döntenek majd arról, hogy hozzájárulnak-e az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Ebben egyöntetűségre van szükség, és diplomaták azt mondják, hogy Magyarország akadályt képezhet. A Reuters megjegyzi: kifejezetten azt nem mondta Fico, hogy ellenezné a tárgyalások megkezdését. Ami viszont Ukrajnának a NATO-ba való esetleges meghívását illeti, arról a Smer vezetője úgy nyilatkozott, hogy megvétózná, mégpedig az oroszok ellenkezése miatt. „Nem akarunk harmadik világháborút” – fogalmazott Robert Fico.

A visegrádi országok kormányfőinek találkozója Budapesten
 
Robert Fico és Orbán Viktor
  Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 

Az oroszok szlovákiában is próbálkoznak

Szlovákiában egyébként Oroszország durván Nyugat-ellenes, hangulatkeltő félrevezetéssel is próbálkozik. Ezt tanúsítja a Frankfurter Allgemeine Zeitung által ismertetett eset. A kelet-szlovákiai eperjesi térségben, a Ladomirová – magyar nevén: Ladomérvágása – nevű faluban a polgármester a pozsonyi orosz nagykövetség Faceboook-oldalán szlovák nyelven közölt beszámoló szerint arról beszélt, hogy ő maga lerombolja az első világháborúban elesett orosz hősi halottak sírjait. Az ügyészség vizsgálatot indított halottgyalázás gyanújával, és kiderült, hogy mindebből egy szó sem igaz: a településen építkezés folyt, és éppen az volt a lényeg, hogy a sírokat nem volt szabad érinteni. De az erről szóló hivatalos cáfolatok nem tudták megakadályozni a felháborodási hullámot, és a polgármester életveszélyes fenyegetéseket is kapott.

Újabb ponton gyengülhet a schengeni övezet

Az EurActiv brüsszeli hírportál felhívja a figyelmet arra, hogy Nancy Faeser német belügyminiszter a Welt am Sonntagnak adott interjújában jelezte: a berlini szövetségi kormány az illegális határátlépések számának emelkedése miatt elképzelhetőnek tartja a határellenőrzés bevezetését a német-lengyel és a német-cseh határon. Az EurActiv szerint ez a lépés újabb csapást jelentene a belső határokon akadálytalan átkelést biztosító schengeni övezetre nézve. Németország már folytat ellenőrzést az osztrák határon, legutóbb pedig Ausztria vezetett be kontrollintézkedéseket az olasz határon.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.09.26., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János