„Támogassa
Reggeli gyors

Az MLSZ kiengedte a szellemet a palackból

9/06/2021 10:50

| Szerző: Klubrádió

A magyar futballválogatott nem térdelt le, de az UEFA rasszizmus elleni kampányának részeként a mezen hordott Respect feliratot érintette meg a felkészülési mérkőzés előtt. Az MLSZ homályos érvelése és a szurkolói reakciók összefüggéséről Kele János, a 24.hu újságírója beszélt a Reggeli gyorsban.

Kele János szerint nem azzal a döntéssel van baj, hogy a magyar válogatott nem térdel le, hiszen amúgy is "sokan kezdik megkérdőjelezni a térdelések célját és értelmét, és ebből a szempontból nem is a magyar válogatott az első és egyetlen szereplő. Például a lengyelek és a csehek sem térdeltek le". Szerinte a fekete közösségen belül is megoszlanak a vélemények, hogy szükséges-e a gesztus, vagy inkább csak egy póz, ami elfedi a valódi tetteket és kiállásokat a rasszizmus ellen.

2021. június 09. Reggeli gyors - részlet 21.06.09. Kele János
07:52
00:00

Ugyanakkor a futballszakértő szerint "az ijesztő, hogy az MLSZ szerint a politikai véleménynyilvánítás nem a stadionokba való, és erre hivatkozva zárkózik el ettől a gesztustól, miközben kedden este tíz percig lehetett hallani a szurkolóktól, hogy "Lesz még Erdély Magyarországé", aminek Kele szerint a tartalmán lehet vitatkozni, de azon nem, hogy politikai rigmus.

"Politika mindig is volt, mindig is lesz a stadionokban" - mondta. Kele szerint a döntésről nem kommunikál átláthatóan az MLSZ. Az UEFA részéről ugyanakkor semmilyen retorzió nem fogja érinteni a magyarokat, mert a térdepelés "nem kötelező, csak egy gesztus", a csapatok belügye.

Kele arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európa-bajnoki csoportellenfeleinknél mindenhol "lesz színes bőrű játékos, a magyaroknál is lesz". Kele nem tudja, hogy az MLSZ döntése volt-e beszédtéma a csapatban, hogy csapat vagy szövetségi döntés született-e, pedig szerinte ezt fontos lenne tudni. Ezt hiányolja az MLSZ kommunikációjából.

Rasszizmus és térdepelés
 
A magyar válogatott Írország ellen
 
Budapest, 2021. június 8. Szalai Ádám, a magyar válogatott játékosa a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

 

"Akár a Gulácsi, akár a Hrutka-ügy megmutatta a mélyben forrongó indulatokat. Főleg, hogy a szurkolótábor véleményének artikulálására képes keménymag inkább radikálisan szélsőjobbos nézeteket vall. Egy hazai rendezésű Eb-n pedig nem lenne jó eszkalálni ezeket az indulatokat, ezért megérti a döntést, de szerinte akkor ezt kellene kommunikálni, "nem pedig ilyen álnaív érveket".

Kele szerint az átlátható kommunikáció hiányából fakad, hogy "a szellem kiszabadult a palackból, aminek a következménye, hogy amíg a magyar játékosok a respect feliratra mutattak, az írek térdeltek, addig a közönség sokkolóan nagy része kifütyülte az íreket".

Ezt az írek sem értették, mert "az egy dolog, hogy egy csapat nem ezzel kíván élni, de az másik minőség, ha a szurkolók nagy része megalázza, pfújolja az ellenfelet, aki ilyen típusú gesztussal él".

Kele szerint a rasszizmus elleni küzdelemben az MLSZ eredményeket is tud felmutatni, például "konzekvensen bünteti az ilyen szurkolói megnyilvánulásokat, ezzel arra ösztönözve a csapatokat, hogy vegyék elejét a rasszista megnyilvánulásoknak". Szerinte a huhogás például kiveszett a magyar bajnoki meccsekről. Pont ezért szomorú, hogy ebben a kérdésben az MLSZ "teret adott egy nem kezelt helyzetnek, amiben a szurkolói keménymag markánsan állást foglalt, ami nemzetközileg kellemetlen közeget szült."