„Ki
Reggeli gyors

"Az olimpia presztízs-beruházás, de lehet haszna is"

18/01/2023 12:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hosszú távú haszna lehet egy olimpia rendezésének, akár külföldi befektetőket is csábíthat Magyarországra, de az tagadhatatlan, hogy a játékok megrendezése könnyen veszteségessé válik – véli Szabados Gábor sportközgazdász.

2023. január 18. Reggeli gyors - részlet 23.01.18. Szabados Gábor
10:13
00:00

Ahogy arról korábban a Klubnrádió is beszámolt, Fürjes Balázs szerint az atlétikai világbajnokság megrendezése után Budapest "még inkább" alkalmas lehet arra, hogy egy olimpiát is vendégül lásson, de ragaszkodik ahhoz, hogy a 2036-os pályázatról a Magyar Olimpiai Bizottság döntsön.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának kijelentése érthetően vitát gerjesztett.

"A kormány valóban komolyan gondolhatja az olimpia rendezését, de hogy mikorra jöhet össze egy újabb pályázat, az még kérdéses" – mondta a Reggeli gyorsban Szabados Gábor. A sportközgazdász szerint nagyon fontos mérlegelni. Hosszú távú haszna – kellő körültekintés és tervezés mellett – mindig lehet az olimpia rendezésének, akár külföldi befektetők bevonzásával is, de az tagadhatatlan, hogy az játékok megrendezése rendre veszteségeket okoz.

"Az olimpia drága mulatság, tízmilliárd dollár alatt nem lehet megúszni a megrendezését" – mondta, hozzátéve, hogy ebben a keretben nincsenek benne a nagyon extrém infrastrukturális fejlesztések, és az, hogy mit tesznek lehetővé a helyi adottságok. Azzal is kalkulálni kell – a korábbi olimpiák példáján okulva – hogy menet közben a költségek rendre növekednek. "A tapasztalat az, hogy az előzetesen meghatározott összeg kétszeresébe kerül a rendezvény." Ezért sem tartja meglepőnek, hogy a megrendezésért pályázó városok sorra lépnek vissza.

Azzal kapcsolatban, hogy a nagyságrendekkel kisebb költségű női kézilabda Európa-bajnokság társrendezését lemondta a kormány, Szabados megjegyezte, hogy szerinte nem láttak benne akkora PR-értéket, mint a sokkal drágább ötkarikás játékok megrendezésében.

Összességében úgy véli, hogy az olimpia presztízs-beruházás, de fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve lehet hosszú távú haszna a rendezvénynek. Példaként emelte ki a 2012-es londoni olimpiát, amelynek helyszínét kifejezetten e szempontok alapján határozták meg, a város szegényebb körzetét jelentő East End-en, amlyet egyúttal így fejlesztettek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabados Gáborral
2023.01.18., szerda 8:14
Riporter: Para-Kovács Imre