„Támogassa
Esti gyors

Az oltás beadása nem orvosi feladat

8/01/2021 23:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mintegy 6 millió embert kellene nagyon gyorsan beoltani, ami pusztán a háziorvosi rendszerre támaszkodva lehetetlen feladat.

2021. január 08. Esti gyors - részlet 21.01.08. Kunetz Zsombor
10:11
00:00

A védőoltásnak van egy hagyománya, kultúrája Magyarországon, de teljesen más dolog évente 90 ezer embert beoltani (ennyi gyermek születik egy évben), vagy egy 6 milliós kampányt megszervezni. A már összeomlott egészségügyi rendszer maradékára, a háziorvosi hálózatra támaszkodva ennyi ember oltása nem valósítható meg, más kapacitások bevonására is szükség van – állítja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

Fontos tudni, hogy az oltás beadása nem orvosi kompetencia. Arra egy mentőtiszt, egy diplomás ápoló, sőt még más is képes. Viszont annak eldöntése, hogy valaki megkaphatja-e az oltást, nincs-e valamilyen kizáró ok, nos, az már az orvos dolga. Kunetz Zsombor a könnyebb, gyorsabb lebonyolítás érdekében azt javasolja, hogy készüljön egy kérdőív, amelyet kitölt az oltásra jelentkező. A válaszokat természetesen korrekt módon kell kezelni, hiszen érzékeny adatokat tartalmaznak. Ahogy a szakértő fogalmazott: nem egy Rogán-féle kérdőívről van szó. Az emberek ennek a kérdőívnek a segítségével három csoportra oszthatók. Az egyik csoport biztosan nem kaphat oltást, a másiknál kérdéses, hogy megkaphatja-e, ez további vizsgálatot igényel, és a harmadik minden kérdés nélkül megkaphatja. Az oltóponton természetesen az éppen aktuális egészségi állapotot meg kell nézni, testhőmérsékletet kell mérni, és így tovább, majd az oltás után ott kell tartani a pácienst egy fél óráig, hogy az esetleges rossz reakciókat megfigyelhessék, kezelhessék. Ám erre a feladatra is alkalmas például egy mentőtiszt, nem kell feltétlenül orvos.

Kunetz Zsombor hangsúlyozta, hogy mindenki oltassa be magát, akinél nincs egészségügyi kizáró ok. Azok a vakcinák, amelyeket az európai hatóság jóváhagyott, biztonságosak. Senkinek sem kell félnie attól, hogy titokban ellenőrizetlen, mondjuk orosz oltóanyagot kap. Az adatok szerint egyébként csökken az oltásellenesek aránya. Magyarországon a felsőfokú végzettségűek és a 64 éven felüliek igénylik leginkább a vakcina beadását.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2021.01.08. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János