„Klubrádió
Reggeli gyors

Az oltásellenes mozgalmat erős politikai és gazdasági érdekek hajtják

18/11/2021 13:35

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Megvizsgálta a magyar oltásellenesek mozgalommá alakulását a Political Capital. Hogyan lesz egy kis méretű, szülők által vezetett közösségből hogyan lesz egy aktív, hálózatépítő, dezinformációt és összeesküvéselméleteket terjesztő mozgalom?

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 1:37:55-től meghallgathatja.

2021. november 18. Reggeli gyors (2021. november 18., csütörtök 06:00)
135:29
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

International Republican Institute projektjének keretén belül a Political Capital felmérte a magyar oltásellenes mozgalmat, és azok mögött tudatosan felépített gazdasági és politikai érdekcsoportokat talált. Győri Lóránt, geopolitikai elemző arról beszélt, hogyan lehet az, hogy a gyerekkori kötelező oltásokat ellenzők maroknyi csoportja mára komoly konteo és dezinformációs forrássá fejlődött. Győri szerint az oltásellenesek fejlődését tekintve a 2020 márciusában kirobbant járvány vízválasztónak bizonyult, és nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.

Korábban jellemző módon kisgyerekes szülők aggódtak a gyerekeknek, csecsemőknek adott oltások miatt, hogy azok okozhatnak-e bármiféle egészségkárosodást. Ilyen népszerű összeesküvéselmélet volt például, hogy az oltások hozzájárulhatnak a gyermekkori autizmus kialakulásához, "ami természetesen nem igaz" - mondta Győri. És akkor elérkeztünk 2020 márciusához, amikor egy úgynevezett infodémia alakult ki. A krízisről ugyanis kevés megbízható információ állt rendelkezésre, és még a szakértők sem tudták, hogy honnan ered a vírus, miképpen lehet ellene védekezni, milyen hatásai vannak. Megnőtt az emberek igénye arra, hogy valamilyen információt szerezzenek a családjuk és személyes védelmük érdekében, és ehhez rengeteg ellenőrizetlen információ keringett a magyar online térben is.

Ezt az információs piaci rést találták meg az oltásellenes mozgalom régi és új képviselői, akik aztán elkezdtek ebben a közegben mozogni. Ennek az időszaknak a legismertebb oltásellenes alakja, Gődény György, aki most is "él és virul, rendkívül hiperaktív". Győri szerint legutóbb november 5-én, a Kossuth téren egy kisebb tüntetést is tartott, ahol elmondta, hogy szerinte a 4. hullám egy mesterséges projekt, nem létezik, hanem csak a politikai elit és a médiumok fújják fel pénzügyi érdekekből.

 
Gődény György
 Forrás: Facebook 
 

Győrfiék a vizsgálódás során feltárták, hogy Gődény és a hozzá kapcsolódó "álszakértői platform egy hatalmas médiabirodalmat működtet, amik folyamatosan ellátják a magyar nyilvánosságot összeesküvés-elméletekkel".

De hogyan kötődtek össze ezek a különböző nézetű csoportok? Győriék vizsgálata szerint a járvány kötötte össze őket. "Az új oltásellenes mozgalom 2020 májusától formálódott ki, amikor Gődény létrehozta a normális életet akarók elnevezésű Fb-csoportjait és összekapcsolódott más álszakértőkkel". Addig ez a terep a magyar szélsőjobboldali szubkultúráé volt, amely a nyugat-ellenes, járvánnyal összefüggő összeesküvés-elméleteket és híreket elkezdte terjeszteni. Mint például azt, hogy csipek lehetnek az oltásban, és hogy a CIA készítette mesterséges módon Kína meggyengítéséhez. "Ezek az összeesküvéselméletek voltak azok, amiket az új oltásellenes mozgalom képviselői is felhasználtak, adoptáltak", majd a régiek és az újak tavaly nyáron elkezdtek együttműködni.

Ez azonban egy rövid ideig tartó kísérlet volt. "Közösen publikáltak videókat, de nagyon hamar rájöttek arra - a szélsőjobb esetében a Mi Hazánk -, hogy ők egymás versenytársai". Győri szerint mind a ketten a magyar választópolgároknak arra a 20-30%-nyi alcsoportjára próbálnak célozni, akik nem értenek egyet a kormány gazdasági és járványintézkedéseivel, és valamilyen kormány- és rendszerellenes attitűdöt képviselnek. A két csoport tehát hamar rájöttek erre, és onnantól kezdve egymást és közösen a magyarokat hergelve terjesztették az oltásellenes nézeteket.

Az oltásellenesség nem fogja hamar kifutni magát, mert a járvány nem múlt el, újabb és újabb variánsok jelennek meg, emiatt pedig újabb intézkedésekre van szükség. Győri szerint ezeket a szigoritásokat különösen a nyugati individualisztikus világokban nem szívesen fogadják el, ellentétben az ázsiai országokkal. "Nálunk is és az EU-ban is nagyon erősek az oltásellenes mozgalmak és mindaddig erősek is fognak maradni, amíg ez a járvány jelen lesz".

Győri szerint magát az oltásellenes mozgalmat erős politikai és gazdasági érdekek mozgatják. A magyar oltásellenes mozgalom vezetője Gődény létrehozta a Normális Élet Pártját, amivel 2022-ben el is indul a választásokon, és érzi a politikai siker ízét. Másrészt több milliárd forint bevételre tesznek szert a különféle alternatív terápiák eladása révén.