„Klubrádió
Utópia

"Az óriáscsillagok menekülőútja, hogy neutroncsillaggá válnak"

12/02/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A neutroncsillagok, nagy, több naptömegű csillagok maradványai, amelyek fúziós folymataik végén összezuhannak. Ám bizonyos kezdeti naptömeg felett az atomfizika kvantumfizika kínál egy utolsó állapotot ahelyett, hogy feketelyukká válna – mondta Szabó Róbert csillagász.

2024. január 30. Utópia (2024. január 30., kedd 19:00)
46:12
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Sűrű kvarkleves alkothatja a hatalmas neutroncsillagok magját hangzatos címmel jelent meg írás a Csillagaszat.hu oldalán.

A neutroncsillagok hatalmas csillagok maradványai. Létük egy utolsó erőfeszítés arra, hogy a csillagmag ne omoljon össze.

"A neutroncsillag belseje olyan extrém tartománya az univerzumnak, ahol földi mértékkel, és mindennapi fizikai tapasztalatainkkal teljesen ellentmondó állapotban létezhet anyag" – mondta Szabó Róbert csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója. Hozzátette, a neutroncsillagok működése az univerzum nagy energiájú folyamatainak kiindulópontjai lehetnek.

A fizikusok és az asztrofizikusok régóta igyekeznek megérteni anyag viselkedését extrém körülmények közt, így extrém nyomás hatására.

 
neutroncsillag
Fotó: Pixabay
 

A neutroncsillagok, nagy, több naptömegű csillagok maradványai, amelyek fúziós folymataik végén összezuhannak. Ám bizonyos kezdeti naptömeg felett az atomfizika kvantumfizika kínál egy utolsó állapotot ahelyett, hogy feketelyukká válna. Nagyjából olyan, mintha a mi 700 ezer kilométer átmérőjű Napunk 1 kilométeres átmérőjűre préselődne össze.

A kvarkok olyan részecskék amelyek két tagjából mezonok (például neutronok), illetve a három kvarkból álló barionok (például a protonok). Ez azt jelenti, hogy a kvarkmaggal rendelkező csillag belsejében már a neutronok és a protonok alkotóelemei vannak szabadon jelen.

Szabó elmagyarázta azt is, hogy bizonyos tömeg felett a neutroncsillagok kvarkmaggal rendelkeznek. Azt még nem lehet pontosan megállapítani, milyen tömegű neutroncsillagnál jelenik már meg a kvarkmag. A jelenlegi megfigyelések alapján a két naptömeget meghaladó neutroncsillagok 80–90% valószínűséggel rendelkeznek kvarkmaggal.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2024.01.30., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor