„Zajlik
A lényeg

Bajai polgármester: Erővel nem lehet kitelepíteni az árvíz által veszélyeztetett területeken élőket, csak rábeszélni lehet

17/09/2024 22:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Klubrádió összeállításában annak járt utána, hogyan készülnek az egyes településeken a közelgő árvízre. 

2024. szeptember 17. A lényeg - 24.09.17 Nyirati Klára
01:26
00:00

A Duna magyarországi szakaszán mindenhol készülnek az áradásra, mert a vízszint olyan magasra emelkedik, hogy a csak hagyományos védművekkel ellátott területeket elönti.

Baján a Dunafürdőn és a Pandúr-szigeten kívül, amelyek árvízvédelmi, mélyebben fekvő területek, a Petőfi-sziget védelmét tekinti a vezetés fő feladatának. "Olyan szempontból szerencsések vagyunk, hogy 2013-ból egy nagy homokdomb maradt a szigeten, nem kellett odaszállítani a homokot" – mondta a Klubrádiónak Nyirati Klára, Baja polgármestere, aki szerint jól állnak a védelem kiépítésével.

Hozzátette, mivel ilyen jellegű vészhelyzet nincs érvényben Magyarországon, karhatalmi erővel nem lehet kitelepíteni az árvíz által veszélyeztetett területeken élőket, őket csak rábeszélni lehet, és biztosítani a lakhatásukat, amit az önkormányzat meg is tesz.

 
Árvíz
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Vácon folyamatosan, ütemezetten haladnak

2024. szeptember 17. A lényeg - 24.09.17 Matkovich Ilona
01:16
00:00

"Vasárnap kezdtük el a védekezés előkészítését vízügyes kollégák segítségével" – mondta Matkovich Ilona, Vác polgármestere, hozzátéve, hogy nagyon komoly műszaki gárda foglalkozik a problémával, hjiszen Vác nagyon kitett víznek és körülbelül 500 métert kell levédeniük. Ütemezve haladnak, reményei szerint szerdára elérik, hogy az érintett szakasz 70 százalékát védetté tegyék.

Lakcímenként 100 homokzsák

2024. szeptember 17. A lényeg - 24.09.17. Római-part árvíz
01:24
00:00

A Római-part lakosai és a vállalkozások üzemeltetői arra panaszkodnak, hogy nem kapnak sok segítséget a kerülettől. A Klubrádiónak megszólaló vállalkozó kifejtette: "A III. kerületben a Római-part a Duna legalacsonyabban fekvő partszakasza, és a kerülettőlé nagyon kevés segítséget kapunk, gyakorlatilag semmit. Lakcímenként 100 darab homokzsákot, ez nagyon kevés.

 
Homokzsák
Fotó: Klubrádió/Mátyus László