„Klubrádió
Reggeli gyors

Baranyi: De mit rak bele Kína a projektbe?

27/05/2021 13:39

| Szerző: Klubrádió

A ferencvárosi polgármester egy budapesti mini "népszavazással" akadályozná meg, hogy a magyar kormány olyan szerződést kössön Kínával, amiből nem lehet kilépni.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint veszélyben van a Fudan-terv, de szerinte attól, hogy a kormány a beruházást körbebástyázhatja egy olyan, Kínával kötött államközi szerződéssel, amit csak hatalmas veszteségek árán lehetne felbontani. A polgármester a kínai egyetem létrehozása ellen formálódó szövetségről beszélt a Reggeli gyorsban.

2021. május 27. Reggeli gyors - részlet 21.05.27. Baranyi Krisztina
07:27
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester, Palkovics László miniszter és a polgármester legutóbbi találkozóján kiderült, hogy Fudan ügyében jelenleg nincs olyan jogi kötelezettséggel bíró megállapodás, sem szerződés, ami egy esetleges kormányváltás esetén gyakorlatilag ellehetetlenítené a beruházás leállítását. "És mi azt szeretnénk, hogy ne is legyen".

Egy ilyen államközi szerződés felbontása ugyanis az aktuális kormánynak "óriási károkkal járna", előfordulhatna, hogy akár ugyanannyi pénzt kell kifizetnünk, mint amennyibe a projekt kerülne.

Baranyiék ezt a kormányzati szándékot szeretnék egy konzultációval megakadályozni. A kormány fenntartotta a veszélyhelyzetet, és ilyenkor nem lehet népszavazást kezdeményezni. Baranyi szerint a ugyanakkor a konzultációban is névvel, címmel vesznek részt a budapestiek, mintha népszavazás történne, ami egy erős véleménynyilvánítás az ellenzékiek és nem ellenzékiek részéről. Ha sokan mondják erre hogy nem, akkor szerinte a kormány tartózkodni fog a szerződés megkötésétől.

A kezdeményezéshez nyolc párt és mozgalom csatakozott. Baranyi szerint ez egy színes társaság, és hogy például a Demokratikus Koalíció és a kétfarkúak is egy ügy mögött állnak, az "pont olyan kiállás, amit a kormány leváltani kívánó választók a legjobban várnak".

A konzultáció kérdései: 

- Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?

- Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával?

- Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére?

- Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyenes képzést magyar diákoknak?

Baranyi azt sem érti, és Palkovicstól sem kapott rá választ, hogy ha az egyetemet működtető alapítvány 50 százaléka a magyar államé, a másik fele a kínaiaké, hogyan oszlanak meg feladatok. "Mi adjuk a földterületet, az ingatlant, és az 540 milliárd forintért felépített épületeket apportáljuk bele. De mit rak bele ennek fejében Kína illetve a Fudan?"

A konzultáción online, otthonról a fotelból is részt lehet venni az ügyfélkapun keresztül, mondta Baranyi, és hozzátette, hogy a város több mint 20 pontján sátrakban személyesen is szavazni lehet majd.