„Klubrádió
Esti gyors

Baranyi: Palkovics csúsztat, a Diákváros terve több mint koncepció

25/09/2021 00:36

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

"Nagyon magas felhőkarcolókat kéne építeni, ha a Diákvárost a Ferencváros tulajdonában álló hat és fél hektáros területen kéne megvalósítani" – mondta Baranyi Krisztina. Ferencváros polgármestere szerint Palkovics csúsztat, amikor azt állítja, hogy a Diákváros csak egy koncepcióterv, valójában részletes, helyrajzi számokra, építési tömbökre, építési szabályozáson alapuló mestertervről van szó.

2021. szeptember 24. Esti gyors - részlet 21.09.24. Baranyi Krisztina
03:51
00:00

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta a Világgazdaságnak, hogy azért kellett felcserélni a Fudan Egyetemet és a Diákvárost, mert a IX. kerület és a Fővárosi Önkormányzat közölte, hogy nem adják el a Csepel-Szigetcsúcson lévő, egyébként nem számottevő méretű telkeiket a Fudan Egyetem megépítéséhez.

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere a Klubrádiónak elmondta, nem a Csepel-Szigetcsúcson vannak ezek a telkek, de ez akár tévedés is lehet Palkovics részéről. Súlyosabb probléma, hogy a kormány a kerület, a főváros és a lakosság tudta nélkül tervezte a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszát a Diákváros helyére.

Hozzátette, a Fudan-beruházás a kormány tervei szerint eredetileg a Diákváros teljes területét elfoglalta volna. Ennek csak egy része az a hat és fél hektáros terület, amely a Ferencváros tulajdonát képezi. "Erre a pici területre csak úgy lehetne megépíteni a 8 ezer férőhelyet, hacsaknem nagyon magas felhőkarcolószerű épületeket húznak fel, amelyekben elfér 4 ezer kollégiumi szoba" – mondta Baranyi.

Tüntetés a Fudan Egyetem ellen
 
Baranyi Krisztina Fotó:
MTI/Balogh Zoltán
 

Palkovics az interjúban azt is mondta, hogy Diákvárosnak nincsenek tervei, mindössze egy koncepciótanulmány részéről lehet beszélni. Baranyi szerint, ha ez így volna, meglehetősen drága, koncepciótanulmányról lenne szó. Majdnem egymilliárd forintból a nagyon részletes, helyrajzi számokra, építési tömbökre, építési szabályozáson alapuló mesterterv pontosan meghatározza, hogy a tervezett területen hogyan nézne ki a Diákváros.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Baranyi Krisztinával
2021.09.24., péntek 18:35
Riporter: Selmeci János