„Zajlik
Reggeli gyors/Reggeli személy

Beer: Sokan túl korán jelentkeznek papi szolgálatra

15/10/2024 11:35

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Szemléletváltásra van szükség az egyházon belül – véli Beer Miklós. A nyugalmazott váci megyéspüspök beszélt a kipattant botrányokról, és azokból levonható tanulságokról. A papi szolgálatról, amely nézete szerint hitükben érett embereknek való inkább. A cölibátussal kapcsolatban elmondta, nem kellene, hogy a legfontosabb követelmény legyen. Iványi Gábor barátjaként nem érti, miért nem áll ki egyháza a MET vezetője mellett.

2024. október 15. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. október 15., kedd 09:00): Beer Miklós
46:27
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Eseménydús időszakon van túl a magyar katolikus egyház. Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Bese-üggyel egy időben, két pedofil pap történetére is fény derült. Adja magát a kérdés, hogy ezek elszigetelt esetek, vagy rendszerszintű problémával nézünk szembe.

„Kétségtelen, hogy nagyon megdöbbentett mindegyik eset, és ha a kétezer éves történetünket nézzük, mindig voltak fájdalmas, egyházunkat megrázó kudarcok, most ez a néhány eset is megdöbbentett bennünket. Szembe kell néznünk ezzel is, és azzal is, hogy ez sajnos benne van a rendszerünkben” – véli Beer Miklós. A nyugalmazott váci megyéspüspök szerint a képzés ugyan szigorú, de a jelek szerint jelenleg ez sem elég. Feltételezése szerint sokan túl korán jelentkeznek papi szolgálatra.

 
Beer Miklós
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

„Az egész társadalmunkra jellemző ez, hogy a fiatalok nem tudnak dönteni igazán, nem tudnak elköteleződni, a párválasztásra is igaz ez, jó lenne egy kicsit várni” – mondta, helyette inkább azt javasolja, hogy végezzenek el egy egyetemet, próbálják ki magukat a világban, ismerjék meg saját személyiségüket, szerezzenek olyan közösségi tapasztalatokat is, amely birtokában el tudják dönteni, hogy képesek-e egy vallási közösség irányítására.

Másfelől a teológiai főiskolák számára ez egy komoly figyelmeztetés, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal komolyabb pszichológiai tesztet kéne kérni a teológiai képzésre a jelentkezőktől. Szerinte ehhez minden körülmény biztosított. Beer úgy véli, ezzel is csökkenteni lehetne a visszaélések kockázatát az egyházon belül. Beer szerint az utóbbi évek, évtizedekben kipattant botrányok következményeként elindult valamiféle változás, amely reményei szerint elindított egy folyamatot a katolikus, és más egyházakon belül is. „Őszintén kell ezekről beszélni, bármennyire is fáj.”

Arra is kitért, hogy a cölibátust ugyan nem tartja a szexuális bűncselekmények kapcsán közvetlen befolyásoló tényezőnek, annak jelenlegi formáját át kell gondolni. Szerinte nagyon kevés papja van az egyháznak, sok egyházközösség marad vezető nélkül. Korábbi megjegyzésére utalva kifejtette, nem is csodálkozik azon, hogy az éppen csak felnőtté váló fiatalok nehezen választják ezt a pályát. „A kötelező cölibátust kellene abbahagyni, ne legyen ez az összefüggés, mintha ez lenne a legfontosabb feltétele a papi szolgálatnak. Sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy egy személyiségében érett, egy hitében felnőtté vált emberről van-e szó, van-e vezetői képessége, karizmája” – mondta, hozzátéve, szemléletváltásra lenne szükség.

Beszélt barátságáról Iványi Gáborral, és arról, mekkora fájdalom a Magyar Evangélikus Testvérközösség vezetője számára, hogy ők nem lehetnek egyház [a kormány döntése eredményeként – a szerk.]. Beer nem érti, hogy bár ő személyesen kiáll mellette, egyháza miért nem vállal nyíltan szolidaritást.

„Aki az egyház jövőjéről álmodik, az egy szegény egyházról álmodik, amelyik a szegény embereken segít” – jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy az anyagi javak ugyan elengedhetetlenek bármely szervezethez hasonlóan az egyházak esetében is, szerinte ennek ésszerű korlátokat kell szabni.

Összességében Beer úgy véli, hogy képes a világegyház megújulni, erről szól kétezer éves története, amelyben természetesen ott a sötét középkor is, de Beer reméli, hogy jobb lehet. Ezt látja azokban a fiatalos vallási közösségekben is, például Afrikában is, ahol az istentiszteletek örömről szólnak. Ezt a lendületet tartja követendőnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2024.10.15., kedd 9:00
Riporter: Dési János