„Klubrádió
Esti gyors

Bizonyítási lehetőség - Kárpáti János jegyzete

17/10/2019 18:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Minden egyes megnyert önkormányzat bizonyítási lehetőség. Próbatétel együttműködési képességből. Annak felismerése, hogy ez nem egyéjszakás kaland.

2019. október 17. Esti gyors-részlet (2019.10.17. Kárpáti János)
02:29
00:00
Terjed az a vélekedés, miszerint megszűnt a centrális erőtér, amelyben a középen elhelyezkedő állócsillag – mármint a Fidesz – szépen megosztotta ellenzékét, és 40-50 százalékkal is tarolni tudott. Ez a szavazóbázis ma is megvan, de – hangzik a népszerű magyarázat – az önkormányzati választásokon a centrális erőtér helyett lényegében kétpártrendszer jött létre: az egyik párt a Fidesz, a másik a Fidesz ellenzéke. És – teszik hozzá – megszületett az „ellenzéki szavazó”, aki az ellenzék egyes pártjai közül egyikkel sem tud maradéktalanul azonosulni, az egyesült ellenzékkel viszont már igen, de csak azért, mert elege van a Fideszből. Mindössze néhány nappal a sikeres választás után, pillanatnyi adott helyzetként valóban ez a realitás.

De tisztelettel kérem, ellenzéki oldalon ne fogadja ezt el senki tartós adottságnak. Mert ez azt sugallja, hogy kedves ellenzék, te valójában senki vagy, nem létezel, csak annyiban, hogy nem tetszik neked a Fidesz. Te pusztán valami létezőnek és működőnek a tagadása vagy, semmi több. A legtöbb embernek – bár ellenpéldák is akadnak - nem valami felemelő érzés Lucifernek lenni, kétpártrendszerben azonban ez a szerepkör a garantált bukás.

A Fidesz most ezt az önképet akarja ráerőltetni az ellenzéki pártokra, mozgalmakra, független civilekre, a kormánypárt ellen szavazókra. Az ellenzéknek most van talán két és fél éve – vagyis történelmi léptékben nézve néhány másodperce – arra, hogy megmutassa, igenis létezik, nem csak a Fidesszel szemben megfogalmazott vélemények hangoztatásának a szintjén – ez ugyanis az eszköztelen ellenzék kényszerűsége -, hanem a valóság cselekvő alakítójaként is. Minden egyes megnyert önkormányzat bizonyítási lehetőség. Próbatétel együttműködési képességből. Annak felismerése, hogy ez nem egyéjszakás kaland.

Most már maradjatok is együtt, és csináljátok együtt, különben vissza lesztek zavarva. És ez nem kétpártrendszer. Ma még annak látszik, de baj lesz, ha így marad. Legyetek koalíció, amelyben a résztvevőknek saját arculatuk van, és emellett képesek összefogni egymással.

Kárpáti János jegyzete a 2019. október 17-i Esti gyorsban hangzott el.