„Köszönjük
Reggeli gyors

Biztos bukta a Tiszának a Tolna 2-es körzet - Tóka Gábor

21/10/2024 09:23

| Szerző: Klubrádió

Barátságtalannak helynek számít ellenzéki szempontból a Tolna 2-es körzet, ahol 2022-ben is a Fideszenek kedvező eredmény született. Itt sem a Tiszának sem más ellenzéki párnak nem terem babér – erről beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Tóka Gábor választási szakértő annak kapcsán, hogy időközi országgyűlési választást tartanak a körzetben a fideszes Potápi Árpád halála miatt.

2024. október 21. Reggel Gyors - részlet, Tóka Gábor, választási szakértő 2024.10.21.
07:34
00:00
A kérdés a VOX polpuli szakértője szerint inkább az, hogy kibekkleje ezt az ellenzék vagy nekifusson a kampánynak. Nehezítő tényezőként említette, hogy két átlagos méretű település van a körzetben, Dombóvár (17000 lakos) és Bonyhád (12.00) és ezen kívül csak 3000 fő alatti települések vannak. Ezekben télen utcán kampányolni, helyiséget bérelni nyilvános eseményekhez nehéz, hiszen vagy fideszes vagy a Fidesztől rettegő polgármesterek vannak mindenhol. Nincs helyi szervezete sem az ellenzéki pártoknak, így marad a nagyon drága levelezés vagy az online kampány.

A Mátészalkai Szakképzési Centrum ünnepélyes tanévzárój
 
Potápi Árpád János
 
Mátészalka, 2024. június 14. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanévzáró ünnepségén 2024. június 14-én.
Fotó: Balázs Attila
 

 

Ezt a körzetet legutóbb, a 2022-es választáson Potápi Árpád 62,44 százalékos eredménnyel – 24 362 szavazattal – nyerte meg a Fidesznek. A hatpárti – DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd, Momentum – ellenzéki összefogás jelöltje, Szabó Loránd ennek kevesebb, mint felével, 27 százalékos eredménnyel és 10 536 vokssal lett a második.

Az idén júniusi választásokon a körzet 58 településén a kormánypárti EP-lista győzött. Dombóváron a Fidesz-KDNP 48 százalékot ért el és az önkormányzati szavazáson is a polgármester és a képviselőtestület abszolút többsége is kormánypárti lett.

A Tisza az EP-listán ugyan jól teljesített - ahhoz képest, hogy friss húsnak számított a politikai palettán - 28 százalékot kapott Dombóváron, de a különbség így is 20 százalék volt a Fidesz javára.

 

Tóka Gábor választási matekja a következőképp alakul: 

Szerinte az biztos, hogy itt nem várható olyan eredmény, mint a szeptember végi pécsi időközi választáson, de januárra már a jelenlegi trendek szerint közel fej-fej mellett lesz a Tisza a Fidesszel az országos közvélemény-kutatásokban úgy, hogy a Fidesz kb. kettő-négy százalékkal kevesebben áll majd, mint az idei európai választáson, a Tisza meg 9-11 százalékkal jobban. Tehát kb. Fidesz 42, Tisza 40 lesz az országos összkép. Ha ezt az országos -3 meg +10 százalékot hozzáadjuk a Tolna 2 választókerület június 9-i listás eredményéhez (Fidesz 54. Tisza 23), akkor Fidesz: 51, Tisza: 33% számot kapunk, tehát sima vereség néz ki akkor, ha a Kutyapárt+DK+Mi Hazánk-stb. mind elindul - véli a választási szakértő.