„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete

25/07/2024 18:02

| Szerző: Hardy Mihály

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Talán a hely szelleme, Bálványos okozza Németh Zsolt fejében ezt a nagy Trump-bálványozást. Még szerencse, hogy pár órával korábban ugyancsak ő, ünnepélyesen átadott egy szippantós kocsit is Posványoson. Úgy látom, szükség lesz rá…

2024. július 25. Esti gyors-részlet (2024.07.25. Hardy Mihály jegyzete)
03:04
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a …szánalomról? Bevallom, nekem elsőre a szánalom jutott az eszembe, amikor megláttam az első fotókat Németh Zsoltról, a parlament külügyi bizottsága fideszes elnökéről a jobb fülén nemzeti színű szalvétával Tusnádfürdőn. Mivel a hülyeség ragályos, a színpadon többen követték a példáját. Mindegyikük a szemüvege szára mögé applikált egy kis papírdarabot a jobb füle fölé, hogy így fejezze ki szolidaritását a múlt héten meglőtt Donald Trumppal. Aki szerencsésen megúszott egy fegyveres merényletet, a magyar miniszterelnök pedig sietett is közölni, hogy idézem: "Imádkozunk Trump elnök úrért."

Hanem ezt az aggódást és fohászkodást Németh Zsolt és a körülötte lévő többi figura alaposan túltolta ezzel a szalvétás demonstrációval. Értem én, csak nem tudom elfogadni, hogy Orbán Viktor és kormánya ennyire egyértelműen elkötelezte magát az előző republikánusamerikai adminisztráció vezetője mellett. És egyáltalán nem biztos, hogy valóban ő lesz a következő adminisztráció vezetője is a Fehér Házban. Az Egyesült Államokban novemberben lesznek a választások és addig még nagyon-nagyon sok víz lefolyik Washingtonban a Potomac-folyón. Bármi is történhet, ezért aztán nem túl bölcs dolog ennyire egyértelműen egy lóra tenni az amerikai választásokon, még Németh Zsoltnak sem. 

Gondoljunk csak bele: vajon mekkora patáliát csapna Orbán Viktor, Szijjártó Péter no meg az általuk uralt hecc-sajtó, ha mondjuk Olaf Scholz német kancellár 2026 elején Gyurcsány Ferenc és a DK győzelme mellett foglalna állást vagy ha a lengyel Donald Tusk ugyanekkor Magyar Péter és a Tisza Párt mellett korteskedne?! Micsoda botrány lenne, hogy lám-lám a gonosz külföldiek beavatkoznak a szuverén magyar állam belügyeibe, a választásba, tán még a Szuterénvédelmi … akarom mondani Szuverenitásvédelmi Hivatalt is rájuk küldenék. Persze a csöppnyi Magyarországnak nem sok diplomáciai súlya van, különösen az Egyesült Államokban nem. Igaz Donald Trump és Orbán Viktor sokat tanulnak egymástól – pechünkre.

Azt viszont nyugodt lélekkel ki merem jelenteni, hogy ilyen – bocsánat a szóért – seggnyalás utoljára talán a Rákosi-korszakban volt kötelező a "nagy és bölcs” Joszif Sztálinnal kapcsolatban. Talán a hely szelleme, Bálványos okozza Németh Zsolt fejében ezt a nagy Trump-bálványozást. Még szerencse, hogy pár órával korábban ugyancsak ő, ünnepélyesen átadott egy szippantós kocsit is Posványoson. Úgy látom, szükség lesz rá…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2024. július 25-i adásában hangzott el.