„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pesty László: Rámutattam korrupciós ügykere, de innentől az újságírók feladata az oknyomozás

4/01/2024 19:49

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Mondjam a másodikat, a Philip-két, a Kálmánkát, aki 6 milliárdból gyárt olyan filmet, amit másfél milliárdból is lehetne?" – kérdezett vissza Pesty László dokumentumfilmes a Megbeszéljük című műsorban arra a kérdésre, hogy eddig milyen korábban beígért korrupciós ügyeket tárt fel. 

2024. január 04. Megbeszéljük - részlet 24.01.04. Pesty László
24:14
00:00

Pesty László berobbantotta a nyarat, mikor ősfideszsesként a Tusványosi fesztiválon a Lölő-jelenséget szóba hozta. Később úgy fogalmazott: "A Lölő-jelenség kapcsán az átlagmagyar nem a gazdagodást sérelmezi, hanem hogy egybites arcok birtokolnak hatalmas vagyonokat.” Ezt követően azt ígérte, hogy kormányközeli kapcsolatait felhasználva fel fog tárni NER-es korrupciós bűncselekményeket.

Hol vannak a nagy leleplezések? 

Pesty László úgy fogalmazott, legutóbb szilveszter éjjelén "hoztam nyilvánosságra a Fidesz tisztességes konzervatív párt testén élősködő orkoknak kellemetlen utolsó sztorimat". Ebben a dokumentumfilmes egy magát mérnöknek kiadó ismeretlen személy levelét hozza nyilvánosságra, amelyben a Füzesabony környéki informatikai beruházás gyanús körülményeire hívja fel a figyelmet. Pesty megismételte a levél felhívását, miszerint innentől mérnököknek kell megvizsgálni, hogy valóban kilopták-e a vasat a vasbetonból. Majd továbbmenve felszólította a közgazdász-, a jogász- és az újságíró társadalmat, hogy ki-ki a maga kompetenciaterületén gönygyőlítse fel az ügy részleteit.

Ez volt a negyedik eset, amelyet Pesty nyilvánosságra hozott, mégis nehezményezi, hogy a sajtó nem számolt be ezekről. Szerinte nem lehet tőle azt várni, hogy egyedül tisztítsa meg a magyar konzervatívizmust. Hozzátette, ez a négy szori "pusztító erejű" lenne, ha néhány szakember nekiállna analitikus módszerekkel átszámolni a költségvetéseket, és kiderülne, mennyi pénz tűnt el. "De ha mindenki lusta és mindenki tőlem várja a megoldást, akkor lassan abba fogom hagyni, ezt a balasoknak üzenem elsősorban" – tette hozzá.

Pesty felsorolta azokat az ügyket, amelyeket eddig a LinkedIn-oldalán hozott nyilvánosságra: "Úgy tűnik, mintha egyszerűen zsarolással elvettek volna egy hatmilliárdos céget másfél milliárdért. Mondjam a másodikat, a Philip-két, a Kálmánkát, aki 6 milliárdból gyárt olyan filmet, amit másfél milliárdból is lehetne? Mondjam a harmadikat: B. Edét? Mindenki olvassa a részleteket. Most kidobtam a negyediket, és olyan kussolás van, hogy az nem igaz. Gyáva népnek nincs hazája."

"Nem, ezt a szerencsétlen Kálmánkát akarom én piszkálni. Ez egy példa" – mondta később, hozzátéve, egy 6 milliárdból készülő Petőfi-film esetén azt kéne megvizsgálni, hogy milyen eredményeket fog elérni a mozipénztáraknál, a streamingplatorfokon, illetve a nemzetközi filmfesztiválokon. Szerinte "borzalmas félrekalkulálás" történt a film költségvetését illetően. "Itt pénz tűnt el az én olvasatomban, de a szakma nem mozdul" – tette hozzá.

Szerinte Orbán Viktor egy korszakos zseni, aki 15-20 évre látja Európa jövőjét, és ezért kéne "levagdosni róla ezeket a rákos daganatokat" – utalt az általa orkoknak nevezett oligarchákra. Hozzátette, a miniszterelnök azért nem látja a körülötte folyó korrupciót, mert bár megadatott neki a stratégiai előrelátás, a személyzeti politikában nem csillog.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Pesty Lászlóval
2024. január 04., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György