„Ki
Esti gyors

Bojár Iván András: Legyen gyalogoshíd Budapesten, finanszírozhatná a Szerencsejáték, ne csókosoknak szórják a pénzt!

26/07/2024 23:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Magyar Péter budapesti tervei között szerepel egy budapesti gyalogoshíd; Bojár Iván András elmondta, ennek ötletét talán ő vetette fel elsőként '94 körül, ezért is támogatja. Magyarországon is el lehetne azon gondolkodni, hogy a Szerencsejáték Zrt., amely jelenleg a "haveri, csókos körnek szórja a pénzt", finanszírozhatna közcélú beruházásokat, mint ahogy Londonban volt példa hasonlóra.

2024. július 26. Esti gyors / részlet, Bojár Iván András (24.07.27.)
05:31
00:00

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke sokadszorra javasolja egy gyalogoshíd építését Budapesten. Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus, volt fővárosi városarculati tanácsnok az Esti gyorsban elmondta, nem tud ebben a témában objektív lenni, mert ’94-95 körül ő volt talán az első, aki felvetette egy gyalogoshíd ötletét, illetve terveket is készített hozzá, és publikált azokat az Oktogon építészeti folyóiratban.

Ennek az volt a lényege, hogy összekapcsolja a budai és a pesti belvárost, illetve, hogy a pesti belváros nyüzsgését gyalogos és kerékpáros közlekedéssel integrálni tudja Budával. Volt egy komplex városfejlesztési terve 2010-ben Zöld Budapest címen, aminek ez fontos eleme volt, és később felbukkantak bizonyos elemei a Sétáló Budapest nevű programban, Puzsér Róbert korábbi főpolgármester-választási anyagában, a Kutyapártnál és most Magyar Péternél is, aminek nagyon örül – tette hozzá.

Hangsúlyozta: egy ilyen beruházásnak van értelme, van létjogosultsága, mégpedig azért, mert bár ott a Lánchíd, amelyet szerinte igen helyesen gyalogossá tettek, de az a szerkezeti okai miatt nem tud Károly hídként, Ponte Vecchióként, Pont Neufként működni. Nem látszik a város a központi részéről, csak a járdaszakaszáról, így viszont nem gyalogoshíd, csak egy híd két járdával. A gyalogoshíd másik műfaj, és pártolja, hogy legyen, sőt, lehetőség szerint fedett legyen, ami nagyon komplex feladatokat látna el.

Bojár Iván András közölte, a tervei is úgy készültek, hogy ez piaci alapokon meg tudjon valósulni, alapvetően ne közpénzt kelljen felhasználni rá. Ezért volt a fedett híd-koncepció és az, hogy esküvői híd lehetne, amely a világ minden pontjáról vonzaná a párokat, ebből következően később kitermelné az árát. Magyarországon is el lehetne azon gondolkodni, hogy a Szerencsejáték Zrt., amely jelenleg a „haveri, csókos körnek szórja a pénzt”, finanszírozhatna közcélú beruházásokat, mint Londonban a Tate Modernnél az ottani lottóalap szintén egy gyalogoshidat.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Chosovi / Wikimedia Commons

Esti gyors
2024. július 26., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János