„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bokros Lajos: Van megoldás

6/05/2020 19:10

| Szerző: Klubrádió

A jövedelemválságot kellene kezelnie a kormánynak, és erre lenne is pénz, ha a pazarlást megszüntetnék. Semmitől nem szabad félni, kivéve a félelemtől – idézi a volt pénzügyminiszter.

2020. május 06. Megbeszéljük 20.05.06. Bokros Lajos
13:00
00:00

A magyar kormány 3 százalékos visszaeséssel kalkulál, európai becslések szerint lesz ez 7 százalék is. Bokros Lajos volt pénzügyminiszter 10 százalékos, vagy attól durvább gazdasági hanyatlást is elképzelhetőnek tart, attól függően, hogy mennyi ideig tart a válság, hány hullámban tér vissza a koronavírus. Társadalmi szolidaritásra lenne szükség véleménye szerint.

A közgazdász rendkívüli jövedelempótló támogatás megadását tartja célszerű eszköznek. Ezt azokban az ágazatokban kellene adni, amelyek életképesek, és várhatóan újra tudnak indulni a válság után. Amelyek már eddig is csak tengődtek, azokat kár támogatni. Bokros Lajos szerint nem a bankrendszert kellene most ösztönözni arra, hogy hiteleket adjanak. Az államnak a közterhek egy részét kellene átvállalnia meghatározott időre, természetesen szigorú utólagos elszámolás mellett. Attól sem kellene megijedni, hogy az állam hitelt vegyen fel, hiszen a nemzetközi pénzpiacon az rendelkezésre áll, kedvező feltételek mellett.  Nem munkahelyek teremtésére kellene koncentrálni, ahogy a kormánypropaganda sugallja, hanem arra, hogy a meglévőket megőrizzék, és az újraindulást segítsék.

A költségvetésben lehet találni erre pénzt. Egyes területeken, például a TAO-támogatásoknál, egyenesen pazarlás folyik. Százmilliárdok mennek el a látványsportok támogatására, csak azért, mert a miniszterelnök kedvencei. A nyílt piacon életképtelen oligarchák kapnak most is pénzt.

Bokros Lajos azt mondta Megbeszéljük című műsorunkban, hogy konkrét megoldást most –tekintettel a járvány kiszámíthatatlanságára- nem mond, de van ilyen. Semmitől sem szabad félni, kivéve a félelemtől – idézte a volt pénzügyminiszter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Megbeszéljük
2020.05.05. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György