„Klubrádió
Esti gyors

Bontani, hogy építhessünk – Kárpáti János jegyzete

12/08/2021 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Már most időszerű, hogy az emberek ne csak azt tudják, mi ellen, hanem azt is, hogy mire szavaznak.

2021. augusztus 12. Esti gyors-részlet (2021.08.12. Kárpáti János jegyzete)
02:01
00:00
Lebontják az egykori állampárt miskolci székházát. Mint Csöbör Katalin, a jelenlegi állampárt országgyűlési képviselője az erről szóló bejelentés kapcsán megjegyezte, ha építeni akarunk, ahhoz sokszor előbb bontani kell. Bár korábban szó volt az épület helyreállításáról, átalakításáról, ez sokkal többe kerülne, mint a bontás és a terület újrahasznosítása.

A képviselőnő szavai alighanem sokkal mélyebb igazságot hordoznak, mint amire ő maga gondolt. A jövő áprilisi korszakváltás után ez ígérkezik a magyar politika legfőbb kérdésének: hol lesz elég egy tisztasági festés, esetleg burkolatcsere, hol kell meghagyni a támfalakat, és hova jöjjön a bulldózer? Ezekre a kérdésekre a választások után kell majd törvénybe iktatni a válaszokat, de azok kidolgozása már most időszerű, hogy az emberek ne csak azt tudják, mi ellen, hanem azt is, hogy mire szavaznak.

Van, ami pártközi alkuk függvénye, és az alku kimenetelét a pártok, illetve pártpolitikusok erőviszonyai döntik majd el, az előválasztások nyomán. De van, ami nem függhet attól, melyik erőközpont lesz a legizmosabb az ellenzéki koalíción belül. Ilyen egyebek közt a közmédia ügye. Azt ugyanis már keservesen megtapasztaltuk, milyen következménnyel jár, ha az M1 vagy az MTI a mindenkori pártpolitikai erőviszonyokhoz hangszerelve számol be az ország és a világ dolgairól. A magyar közmédia például eddig egyetlen szót sem ejtett azokról a hírekről, amelyek a Pegasus kémszoftver világbotránya kapcsán újságírók magyarországi titkos megfigyeléséről szólnak.

A pártoknak annyi a dolguk a közmédiával kapcsolatban, hogy olyan kereteket alkossanak, amelyek biztosítják a hivatás normái szerinti korrekt, önjáró működést. E keretekről már most meg kell kezdeni a szakmai vitát.

Kárpáti János jegyzete a 2021. augusztus 12-i Esti gyorsban hangzott el.