„Ki
Belső közlés

Bruno Schulz: Csótányok

14/07/2024 15:00

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Bruno Schulz Csótányok című, eredetileg Tükörfordítás című műsorunkban elhangzott novelláját hallgathatják meg Valcz Péter előadásában.

2024. július 14. Belső közlés (2024.07.14. Bruno Schulz: Csótányok)
08:59
00:00
A huszadik század első felének egyik korszakalkotó írója, Bruno Schulz, noha széles körben Kafkánál kevésbé ismert a neve, a szakértők hasonló jelentőséget tulajdonítanak neki. Philip Roth és Isaac Bashevis Singer 1976-os New York-i beszélgetésében arról polemizálnak, hogy melyikük a radikálisabb – Schulz bizonyos értelemben mindenesetre eklektikusabb, ahogy Fahajas boltok című elbeszélése is jól mutatja, amelyet többször sugároztunk Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban és Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk adásában is, és hosszú ideje már itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatják.

Mától Schulz egy másik, rövidebb elbeszélését is közzétesszük oldalunkon, hogy a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva bármikor meghallgathassák, erre a hivatkozásra nyomva pedig el is olvashatják. A Csótányok című novella eredetileg Tükörfordítás című műsorunk tavalyi adásában hangzott el, és a Fahajas boltokhoz hasonlóan szintén Valcz Péter színművész olvasta föl. Az írásban, melyet a szóban forgó interjúban Roth és Singer emleget, Kafka Az átváltozásától eltérően nem a fiú, hanem a narrátor édesapja változik csótánnyá, akit aztán egy takarítás során kihajítanak. A szöveg ugyanakkor bámulatos bravúrral utal ennek a jelenségnek a mentén a kamaszfiú anyjával való viszonyának áterotizáltságára és egyéb anomáliáira is.