„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Bunkósodás az úton is

4/12/2019 15:15

| Szerző: Klubrádió

Számos felháborító esetről számoltak már be az Élőben a városból című műsor hallgatói, de ez még a „kreszprofesszornak” is újdonság volt.

2019. december 04. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2019. december 04., szerda 13:00)
46:45
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

Odáig ismerős lehet a helyzet, hogy az ember autópályán egy kisebb teljesítményű autóval is bemerészkedik a belső sávba, mert úgy adja a forgalmi helyzet. Közben megérkezik mögé egy agresszív autós, és megpróbálja „levillogni” az útról. Az viszont már tényleg szokatlan, hogy a bővérű verdából valami ragacsos anyagot fújnak a szélvédőnkre 130-nál, amit az ablaktörlő sem tud eltávolítani, vakon vezetünk, vagyis életveszélybe kerülünk. Pető Attila, a műsor szakértője ezt egyértelműen büntetőjogi kategóriának tekinti, mint ahogy az úgynevezett büntetőfékezést is. Az pedig már egyenesen őrültség, ha valaki egy megelőzött kamion előtt tapos bele szándékosan a fékbe. Persze az ilyen eseteket nehéz bizonyítani, de arra azért gondolhatunk, hogy a történteknek lehettek tanúi is, a sztrádákon pedig ott vannak a kamerák.

Szó esett a fekvőrendőrökről is. Van, aki például a stoptáblák vonalánál is alkalmazna ilyen forgalomlassító eszközt. Más kérdés, hogy vannak azért a világnak olyan pontjai, ahol éppen megszüntetik ezeket a környezetterhelés miatt, hisz a megközelítésük erős lassítással jár, majd hirtelen gyorsítani kezdenek a gépkocsivezetők.

S néhány téli téma.

Mi történik, ha leesik a hó és nem látszanak az útburkolati jelek? A válasz egyértelmű: ami nem látszik, azt nem tudjuk figyelembe venni. Egyébként a táblák ilyen esetben is eligazítanak bennünket. Ezeket rendszerint együtt alkalmazzák.

Szabad-e megelőzni a hókotrót? Ezek a célgépek jobbra tolják ki a havat, ha egy ilyet látunk, azt megelőzhetjük. Azonban többsávos úton, amikor egymástól kissé lemaradva, gépláncban dolgoznak -például autópályán-, akkor tilos megelőzni a láncot, vagy a gépek közé hajtani.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Élőben a városból
2019.12.04. 13:00
Műsorvezető: Fábián László