„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak a neveletlen kutyák élnek vissza a gazdájuk jóságával

11/05/2019 05:18

| Szerző: Klubrádió

Akkor neveletlen egy kutya, úgy mint egy gyerek, ha elrontották a nevelését. Kubinyi Enikő, az ELTE etológiai tanszékének munkatársa elmondta, hogy aki kutyát tart, annak irányítania kell a kedvencét, meg kell szabnia neki a határokat, mert csak ezután tudnak normálisan együttműködni.

2019. május 10. Kutya-gazdaja_reggeligyors_20190510
09:05
00:00
Téves az az elterjedt közhiedelem, hogy a kutya és ember közös falkát alkot és ebben a viszonyban a gazda a falkavezér – állapították meg egy most elkészült felmérésben, amelyet az ELTE etológiai tanszékének munkatársai készítettek. Több mint ezer olyan gazda válaszolt, aki több kutyát tart.

Kubinyi Enikő, aki egyben a Szenior Családi Kutya Program vezető kutatója, elmondta, hogy a domináns kutyák többségében azok, amelyek a verekedésnél nyernek, megszerzik a jutalomfalatokat, elől járnak a sétánál, de a legtöbbre jellemző volt, hogy agresszívebbek, okosabbak és többet ugatnak. Az is kiderült, hogy az idősebb kutyák általában dominálnak a fiatalabbak felett.

Az ember és a kutya viszonya nem egyenrangú, az ember van a fölérendelt szerepben. A kutya ugyanis nem tud átvállalni feladatokat a gazdájától, nem tud az ember nélkül táplálékhoz jutni, így a kutya tisztában van vele, hogy szót kell fogadnia. Azok a kutyák, amelyek megpróbálnak visszaélni a gazdájuk engedékenységével, azokat valószínűleg nem tanították meg a megfelelő viselkedésre, ezért az etológusok szerint ilyenkor már szakemberhez kell fordulni.

Az összeállítást a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Interjú Kubinyi Enikővel
2019. május.10., péntek 09.00