„Klubrádió
Konkrét

Csalódott dzsihádisták – Mekkora a veszély?

1/07/2019 17:58

| Szerző: Klubrádió

Csalódott fiatalok tízezrei álltak az Iszlám Állam mellé, de jó részük már visszatért Európába. Ugyanis ott is csalódtak.

2019. július 01. Konkrét (2019. július 01., hétfő 15:00)
47:43
00:00
Műsorvezetők: Böcskei Balázs

Becslések szerint mintegy negyvenezer fiatal csatlakozott az Iszlám Államhoz és vált harcosság Irakban és Szíriában. A szervezet rendkívül jó hatásfokkal toborzott az interneten, sokkal jobban, mint korábban az Al-Kaida, így tehát új fejezetet nyitott a dzsihádizmus történetében. Az európai országok közül Dániából, Belgiumból, Hollandiából és nagyobb számban Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából álltak be harcosnak. A statisztika szerint jellemzően 18-29 év közötti városi férfiak, többnyire második generációs muszlim bevándoroltak.

Populista vezetők azzal riogatnak Európában, hogy ha ezek az emberek visszatérnek, akkor megsokszorozódik a terrorveszély. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője szerint ez túlzás. A fiatalok jó része már azelőtt visszatért, mielőtt ténylegesen megalakult volna az Iszlám Állam. Ugyanis csalódtak abban, amit ott tapasztaltak. A visszatérők között ezért is csekély a terrorista hajlam.

A külföldi harcosok között 10-15 százalékra tehető a nők aránya. A visszatértek között azonban csak 3-4 százalék. Ez Szalai Máté szerint azért van így, mert a nők mozgását az iszlám jelentősen korlátozza, egyszerűen nem tudnak kijutni onnan. A harcosok döntő többsége nem a pénzért ment Irakba, vagy Szíriába, hanem az elvek miatt, bár az is igaz, hogy az Iszlám Állam jó pénzt fizetett nekik.

A visszafogadó országok különféle gyakorlatokat folytatnak. Dániában például a reintegrációt tartják fontosnak, míg Nagy-Britanniában keményebb lépéseket tesznek, például megvonják az illetőtől az állampolgárságot, akár börtönbe is zárják. Azt is tudni kell, hogy a szó szoros értelmében nem mindenki volt ott harcos, például orvosok, újságírók is beálltak, akik soha nem fogtak fegyvert.

A populisták által emlegetett terrorveszély tehát koránt sem olyan nagy, mit azt a propagandában hangoztatják.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Konkrét
2019.07.01. 15:00
Riporter: Böcskei Balázs