„Támogassa
Esti gyors

Csányi Vilmos: Ha van olyan kör, ahol fel lehet vágni disznófestménnyel, lesz olyan is, aki milliókat ad érte

18/12/2021 02:34

| Szerző: Klubrádió

Ha van olyan kör, ahol azzal fel lehet vágni, hogy "az én szobámban egy 20 ezer fontos disznófestmény van", és vannak, akik bemennek és ezen ámulnak, akkor megéri – mondta Csányi Vilmos etológus, akit abból az alkalomból kérdeztünk meg, hogy egy disznó, Pigcasso festményéért 20 ezer fontot (8,6 millió forintot) adtak. Az emberek a státuszért nagyon sokat hajlandóak áldozni, és ennek semmi köze a művészethez – tette hozzá.

2021. december 17. Esti gyors - részlet 21.12.17. Csányi Vilmos
04:34
00:00

Disznó festett egy képet, rekordot jelentő 20 ezer fontért adták el. Egészen pontosan a Pigcasso nevű „művész” legújabb alkotása, a Wild and Free (Vad és szabad) című kép került aktuális árfolyamon 8.6 millió forintba. A csaknem 700 kilós sertés a szájával fest: 

Csányi Vilmos etológus azt mondta: ez állatetológiai és humánetológiai probléma is. Az, hogy egy állatot odaállítanak egy vászon elé, a szájába (vagy majom esetében a kezébe) ecsetet adnak, előttünk nem látható módon ráveszik arra, hogy kenje össze a vásznat, ez az állatetológiai része. Idomítás, tréning, jutalom.

Humánetológiai oldalról az az érdekes, hogy ezekért a bekent vásznakért emberek képesek akár 20 ezer fontot is kiadni. Ennek a művészethez semmi köze, az állatok nem festenek, a művészet egészen komplikált emberi dolog.

Az ember a státuszáért, hogy valamilyen cselekedete kiemelkedjen a közösségből, nagyon sokat hajlandó áldozni. Ha van egy olyan kör, ahol azzal fel lehet vágni, hogy „az én szobámban egy 20 ezer fontos disznófestmény van”, és vannak, akik bemennek és ezen ámulnak, akkor megéri az illetőnek. Ennek semmi köze a festészethez, lehet hasonló tárgy egy régi autó, bélyeg vagy akár irat is, ha keresett, és valaki sokat ad érte, akkor őt fogják csodálni. Ez az emberi természet része.

Ha valaki kirak egy disznófestményt, az akkor normális, ha jönnek a csodálók. De ha kiteszi otthon úgy, hogy senki sem tudja, hogy ezt egy disznó festette, „akkor baj van” – fogalmazott Csányi Vilmos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pigcasso / Facebook

Esti gyors
2021. december 17., péntek 18:50
Műsorvezető: Selmeci János