„Támogassa
Reggeli gyors

Csúszik Paks 2 – Sokba fog ez kerülni

20/03/2019 08:44

| Szerző: Klubrádió

A jelek szerint az orosz fél csak otthon képes atomerőművet építeni, a nyugati követelményeket nem tudja teljesíteni. Nem kellene leállítani az egész bővítést?

2019. március 20. Reggeli gyors - részlet 19.03.21. Perger András
06:22
00:00

Eddig 320 engedélyt kapott a paksi beruházás, de még 6000 hiányzik. Ezt Süli János, a paksi atomerőműért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be egy konferencián. A talán legfontosabb engedélykérelmet ősszel kellett volna benyújtani az Országos Atomenergia Hivatalnak az ígéret szerint, de ez nem történt meg.

Felmerül a kérdés, hogy itt egy tudatos időhúzásról van szó, vagy amatőrizmusról, netán ismeretlen érdekekről? Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányának felelőse azt hangsúlyozta a Reggeli gyorsban, hogy az egész beruházásról nagyon keveset lehet tudni. Így az sem látható, hogy az adódó problémákért ki a felelős.

 
Paksi atomerőmű
 

Perger András szerint például a finn fiaskó alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz fél otthon tud atomerőművet építeni, de olyan tervdokumentációt, amely a nyugati biztonsági normáknak is megfelel, nem képes előállítani megfelelő minőségben.

Az biztos, hogy a csúszás megnöveli a beruházási költségeket, nyilván itt is ez lesz a helyzet. Az egyáltalán megismerhető szerződésekből az derül ki, hogy a magyar fél van hátrányosabb helyzetben, azaz a többletköltséget Magyarországnak kell majd állnia.

Valószínűleg célszerű lenne a projektet leállítani és a feltételeket újratárgyalni, vagy lemondani az egész bővítésről. Azonban ennek is megvan az ára. Amikor a bolgárok rájöttek, hogy a tervezett költség többszöröséért kapnának csak orosz atomerőművet, akkor kiszálltak. Nem úszták meg olcsón.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotók: 168 óra.hu.