„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dávid Ferenc: Az szja nullázásával orrba verné a kormány a költségvetést

11/08/2021 19:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Beláthatatlan következményei lennének a 2022-es, nagy hiánnyal számoló költségvetésre, ha nem lenne szja – mondta Dávid Ferenc közgazdász, a DK szakértője. Hozzátette, az ÁSZ elnökének felvetése eszement.

2021. augusztus 11. Megbeszéljük - részlet 21.08.11. Dávid Ferenc
13:36
00:00

A járulékokat le kell róni, de a személyi jövedelemadó (szja) a legális munka büntetése – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Nemzetnek.

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy az ÁSZ-elnök szerint nagyon fontos, hogy mindenki érdekelt legyen abban, hogy aki Magyarországon akar dolgozni, az ezt meg is tehesse. Mint mondta, az adókat, amennyire csak lehet, vissza kell venni.

Dávid Ferenc közgazdász, a DK szakértője a Klubrádióban arról beszélt, hogy nagyon jól hangzik Domokos felvetése, de az állami költségvetés alapvetően az emberek által befizetett személyi jövedelemadóból tevődik össze. Ha ezt nullára csökkentjük, 2800-3000 milliárd forint adó esik ki.

A szakértő szerint beláthatatlan következményei lennének, ha a 2022-es, erőteljes hiányokkal számoló költségvetést "orrba verjük" egy ekkora mínusszal.

Hozzátette, hogy a nyugdíjasoknak sem kedvezne ez semmilyen módon, hiszen státuszuknál fogva ők már nem fizetnek személyi jövedelemadót, azonban ennek a 2,7 millió embernek éppen a költségvetésből kell biztosítani a nyugdíját.

Bármennyire is jól hangzik Domokos felvetése, ha beváltanák, Dávid számításai szerint valamikor a 10. hónapban sokan nem kapnák meg az emelt nyugdíjukat, mert a költségvetés addigra összeomlik.

Egy ilyen lépéssel "faltörő kosként" olyan országokhoz csatlakoznánk, mint Katar, vagy az Egyesült Arab Emírségek, ahol nincs személyi jövedelemadó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Dávid Ferenccel
2021.08.11., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György