„Támogassa
Megbeszéljük...

Demszky: Polgári engedetlenségre és új nyelvre van szükség

9/08/2022 19:15

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A jelenlegi választási keretek közt nem lehet leváltani a Fidesz-kormányt. Az ellenzékiek legnagyobb esélye, ha elmennek a falig, és a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak. Ameddig nem tartóztatnak le politikai aktivistákat, addig nem lesz változás – mondta Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere a Megbeszéljük című műsorban.

2022. augusztus 09. Megbeszéljük - 2022.08.09. Demszky Gábor
13:52
00:00

Az ellenzékben mindenki a saját fogalomrendszerét használja, ezért a felek nem képesek egymással kommunikálni. Egy új politikai nyelvre kellene áttérniük, ami érthető és emberközeli. Például nem kellene miniszterelnöknek nevezni Orbán Viktort, mivel nem érdemelte ki ezt a címet – mondta Demszky Gábor. Hozzátette, a politikai nyelvújításhoz elő kell venni Magyar Bálint könyvét (Magyar Bálint: Magyar polip – a szerk.), amelyben a politikus megalkotta a szükséges fogalomkészletet.

Másik fontos eszközként a polgári engedetlenséget említette a volt főpolgármester. Szerinte az ellenzékieknek nem kellene betartaniuk a szabadságukat korlátozó törvényeket. "Ha pedig egyeseket letartóztatnak, annál jobb nekünk, és annál rosszabb a rendszernek" - mondta. Hozzátette, addig nem lesz új rendszerváltás, amíg nem ülnek fogdában vagy börtönben ellenzékiek. Ebben az esetben nem a profi politikusokról beszélt, hanem azokról a potenciális ellenzékiekről, akik civil mozgalmakban vannak.

Ugyanakkor élesen kritizálta a parlamenti ellenzéket. Szerinte a képviselőket demoralizálja a magas fizetésük, és ezáltal elvész a hitelességük. Mivel a Parlamentben így is, úgy is a kétharmados Fidesz többség győz a törvényalkotási kérdésekben, a parlamenti ellenzék jelentéktelen. Nem úgy, mint az önkormányzati ellenzéki politikusoké, akiknek végrehajtó hatalom van a kezükben, ezáltal pedig számon kérhetőek bizonyos döntésekben – mondta.

Demszky szerint a nagyobb városok önkormányzatainak létre kellene hozniuk saját ellenzéki lapokat vagy egy rádiót, amellyel elérnék azokat, akiket máshogy nem lehet.

Demszky Gábor a Korányi kórházból jelentkezett be, ahova alacsony hemoglobinszintje miatt került. De elmondása szerint remek ellátásban részesült, és napokon belül egészségesen távozhat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük/interjú Demszky Gáborral
2022. augusztus 09., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György