„Klubrádió
Klubdélelőtt

Digitális ujjlenyomatok és Berzsenyi – Klubdélelőtt ajánló

15/05/2020 20:11

| Szerző: Klubrádió

Ezúttal csupa férfi vendég (ráadásul a hatból három Gábor) jön a Klubdélelőttbe - de ígérjük, bepótoljuk a nőket is hamarosan.

2020. május 16. Klubdélelőtt (2020. május 16., szombat 09:00)
157:21
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
Vendégeink és témáink voltak május 16-án.

9.00 Vaderna Gábor Bolyai-ösztöndíjas irodalomtörténész arra keresi a választ, vajon lehet-e újat mondani Berzsenyi költészetéről, milyen kontextusban, mit jelentettek a versei a kortársak számára. Eddig ismeretlen kéziratok feldolgozásával igyekszik tisztázni a költő verseinek keletkezéstörténetét.

Vaderna Gábor (és Berzsenyi)
 
Vaderna Gábor (és Berzsenyi)
 

9.30 Szakály György táncművésznek, a Táncművészeti Főiskola volt rektorának gyerekkorában két álma volt. Beteges gyerek volt, orvos akart lenni, hogy segíthessen másokon, aztán színész is akart lenni. Azért jelentkezett a Balettintézetbe, mert anyukája mutatott egy hirdetést, hogy a növendékek második évtől az Operaház színpadán szerepelhetnek. Fogalma nem volt róla, mi az a balett.

Szakály György
 
Szakály György
 

10.00 Schönberger Ádám a Marom zsidó kulturális egyesület elnöke, a Bánkitó Fesztivál igazgatója, a karantén kialakulása óta online szombatfogadást szervez, meghirdette a Karantén Fesztivált, online programokkal.

Karanténfesztivál
 
Karanténfesztivál
 

10.30 Tardos Gábor matematikusnak, a kanadai Simon Fraser Egyetem Számítástudományi tanszéke professzorának kutatási területe, sok egyéb mellett, a digitális dokumentumok ujjlenyomat kódjainak tervezése. Ő az egyetlen olyan magyar kutató, akinek a dolgozatait rendszeresen elfogadják az elméleti számítógép-tudomány legjelentősebb konferenciasorozatán, a STOC-on. Nemrégiben a világhírű matematikusról, Gödelről elnevezett díjat kapott.

Tardos Gábor
 
Tardos Gábor
 

11.00 Ruff Tibor teológus, vallásfilozófus, a legendás Neurotic együttes basszusgitárosa volt. Zsidó vallástudományból doktorált a Rabbiképzőn, témája, hogy az Ó- és az Újszövetség közt rengeteg közös pont van, a két szöveg szerinte csak együtt olvasható. Ez nagyon távol áll a zsidó gondolkodástól, de a dolgozatát kiváló eredménnyel védte meg Gábor György vezetésével.

Ruff Tibor
 
Ruff Tibor
 

11.30 Hevér Gábor az elmúlt években, van az már másfél évtized is, sok színházban megfordult. A kísérleti színházon és a vidéki színházon át a Nemzetiig, majd hat évig volt a Vígszínházban is. Most éppen szabadúszó, és a koronavírus miatt munkanélküli. Egy négy fős családot kell eltartania, nulla bevétellel. Nem csörög a telefon, senki nem ajánl szerepeket. Hogyan tovább?

Hevér Gábor
 
Hevér Gábor
 

 

A címlapi képen Schönberger Ádám látható.

Klubdélelőtt
2020. május 16. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa