„Klubrádió
Esti gyors

Döbbenten fogadták Karácsonyék a Budapestre szánt kínai óriásegyetem tervét

6/04/2021 22:26

| Szerző: Klubrádió

Nem megy bele a fővárosi önkormányzat a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának megépítésébe, ragaszkodik az eredeti tervekhez, hogy a kijelölt helyszínen a több ezer magyar diáknak olcsó szállást biztosító kollégiumváros épüljön meg. A kormány által nagyrészt kínai hitelből tervezett sok száz milliárdos egyetemi gigaberuházás a főváros szerint Kína magyarországi politikai, titkosszolgálati befolyásszerzésének része. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Klubrádióval közölte, keresik a fogást a kormány tervein.

2021. április 06. Esti gyors-részlet / Interjú, Balogh Samu - 2021.04.06.
04:31
00:00

Megdöbbenéssel értesültek a sajtóhírekből, hogy a kormány, felülírva a korábbi közös döntéseiket, kínai óriásegyetemet építene Ferencvárosban, arra a területre, ahová eddig a 10-12 ezer egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést biztosító Budapest Diákvárost tervezték – mondta Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke.

A fővárosi tisztségviselő az Esti gyorsban hangsúlyozta, értetlenül állnak a fejlemények előtt, amelyekről a Direkt36 számolt be. A lap szerint a kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését, a helyszín pedig a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszíne lenne. Az oknyomozó írás szerint a kormány február 24-i ülésén Palkovics László innovációs ás Szijjártó Péter külgazdasági miniszter előterjesztésére döntött a kabinet által 540 milliárd forintosra becsült beruházásról. Az építkezéshez óriási kínai hitelt venne fel a magyar állam, “ez a konstrukció a Budapest-Belgrád vasúti beruházás mintáját veszi alapul” – idézi az előterjesztést a Direkt36. A dokumentum szerint a beruházásra a magyar állam kicsit több, mint 100 milliárd forintot biztosítana közvetlenül, míg a maradék több, mint 450 milliárdot Kína hitelezné.

Szijjártó Péter Sanghajban
 
 Archív/Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Csung San kínai kereskedelmi miniszter (b) találkozója Sanghajban 2019. november 5-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
 

Balogh Samu szerint a fővárossal nem egyeztetett a kormány, semmiféle információt nem kaptak az ügyben, pedig február 24-e óta kétszer is ülésezett a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, amely az Orbán-kabinet, valamint a főváros képviselőiből áll. Ez az a testület, amelyben 2019 decemberében a Budapest Diákváros-Déli Városkapu Fejlesztési Programról és kapcsolódó fejlesztéseiről is megegyeztek, és amely elképzeléseket úgy tűnik, keresztülhúzná a kínai egyetem terve. Most azt remélik, a kormány mielőbb tisztázza a helyzetet, ezért hivatalosan is megkeresik őket. Ezen kívül vizsgálják, hogy a fővárosnak milyen eszközei vannak akarata érvényesítésére a kormányzat kínaiakkal tervezett gigaprojektje kapcsán.

A Direkt36 cikke után, kedden délben Karácsony Gergely Facebook-posztban tiltakozott a terv ellen, hogy „több száz milliárd forintos hitelből fallal körülvett kínai egyetem épüljön a budapesti Diákváros helyére”. A főpolgármester szerint a kormány a kínai politikai, titkosszolgálati befolyásszerzést támogatná a magyar adófizetők pénzén. És ennek, mint írta, komoly budapesti vonatkozása is van, ugyanis korábban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretében már megállapodást kötöttek a kormánnyal arról, hogy a kijelölt területen a Diákváros épül meg, a főváros pedig ragaszkodik hozzá, hogy ez így is történjen.

 
 Forrás: Karácsony Gergely/Facebook