„Klubrádió
Reggeli gyors

„Dobjátok ki végre Orbán Viktort”

11/02/2020 07:15

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Meglepő visszhangja volt, illetve nem volt Németországban Angela Merkel és Orbán Viktor találkozójának. Nemzetközi lapszemle.

2020. február 11. Reggeli gyors 20.02.11. Lapszemle/Kárpáti János
05:43
00:00

Bevallom, nagy reményeket fűztem a ma reggeli sajtószemléhez, hiszen tegnap Orbán Viktor Berlinben járt, és fogadta őt Angela Merkel német kancellár. Gondoltam, a német média tele lesz okos cikkekkel a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről, a készülő többéves uniós keretköltségvetésről, és talán a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról is csurran-cseppen valami. Kíváncsiságom csak fokozódott, amikor láttam, hogy az MTI nem érzett önmagában elég intellektuális erőt ahhoz, hogy egyetlen átfogó tudósításban számoljon be a találkozóról. Én ugyanis még úgy tanultam, hogy ha a X találkozik Y-nal, majd ketten közös sajtótájékoztatót tartanak, akkor arról olyan beszámolót készítek, amelyben megírom azt is, hogy mit mondott X, és mit mondott Y. Nincs ez így a mai MTI-ben, amely berlini tudósítója tollából csak arról adott ki jelentést, mit mondott Merkel. Ami ugyanazon az eseményen Orbán szájából hangzott el, azt már egy másik beszámoló tartalmazta – gondolom, olyan kiemelt illetékesek munkájának gyümölcseként, akik arra hivatottak, hogy a miniszterelnök szavait tolmácsolják. Az MTI szerint tehát Merkel arról beszélt, hogy a német és a magyar gazdaság nagyon szorosan összekapcsolódott, Orbán pedig arról, hogy biztosan meg tudnak majd állapodni az EU következő többéves költségvetéséről.

Orbán az orkán, avagy román kormányfő?

Mindezek után, meg kell mondjam, a német tömegtájékoztatás sem kápráztatott el mélyenszántó beszámolók tömegével. A Die Welt honlapján, miután beírtam az Orban keresőszót, számos találatot kaptam a Németországot tegnap sújtó orkánról – az okos szoftver bizonyára arra gondolt, félreüthettem egy betűt. De azért találtam egy videót arról is, hogy miként kommentálta a kancellár – a magyar kormányfővel közös sajtótájékoztatóján – Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-pártvezető visszalépését.

Nem lettem sokkal okosabb a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes oldalán sem, ahol Orban román kormányfőről találtam anyagot.

A német köztévé kettes csatornájának, a ZDF-nek a honlapján mindössze az AFP francia hírügynökségtől még tegnap reggel átvett előzetes volt olvasható ma reggel is arról, hogy Merkel a nap folyamán fogadja Orbánt, és hogy az ismét feszültséget okozó migráció lesz az egyik téma.

Orbánnak semmi keresnivalója nincs a konzervatív értékközösségben

Végül aztán a Frankfurter Rundschau című, alapvetően szociáldemokrata szemléletű lap weboldalán találtam friss magyar vonatkozású cikket, mégpedig egy kommentárt, azzal a címmel, hogy „Dobjátok ki végre Orbán Viktort”. A szerző, Ulrich Krökel szerint a magyar kormányfőnek semmi keresnivalója a konzervatív értékközösségben. A kommentár rámutat a párhuzamra Kramp-Karrenbauer visszalépése és Orbán látogatása között. A két esemény közötti összekötő kapcsot az Alternatíva Németországnak elnevezésű szélsőjobbodali pártban találja meg. A Frankfurter Rundschau szerint ennek a pártnak a nyomulása jelentős mértékben hozzájárult a CDU-pártelnök visszavonulásához, és ugyanakkor ez a párt bálványozza azt az „illiberális demokráciát”, amelynek Orbán Viktor a szellemi atyja. Tudnivaló, hogy a minap Türingia tartományban a helyi CDU megingott a szélsőségektől való elzárkózás következetességében, és az Alternatívával közösen támogatott egy – egyébént aztán kérészéletűnek bizonyult – koalícióalakítást. Kramp-Karrenbauer élesen kikelt az Alternatívával való lepaktálás ellen.

Határt kellene húzni jobbról

A Frankfurter Rundschau tehát azt emeli ki, hogy Orbán, az Alternatíva nagy bálványa éppen akkor jelent meg Berlinben, és akart beszélni Merkellel a Fidesznek az Európai Néppártban maradásáról, amikor Kramp-Karrenbauer bejelentette az Alternatíva miatti visszalépését. „A keresztény polgári Európai Néppártnak ugyanaz a baja a Fidesszel, ami a CDU-nak az Alternatívával: nem tudja, miként húzza meg következetesen jobbról a határt, anélkül, hogy túl sok konzervatív tartalmat átengedne az autoriter patkányfogónak” – fogalmaz a frankfurti lap. A kommentátor szerint a dilemma lényege, hogy a jobboldali szavazók integrálása csökkenti a centrumban a kapcsolatépítés képességét. Az illiberalizmus viszont csak látszatmegoldásokat nyújt, és az értékekhez kötődő konzervatívoknak fel kellene ismerniük, hogy Orbán nem való az Európai Néppártba – vélekedik Ulrich Krökel.

Nincs jó híre a NATO-nak

A még rendelkezésre álló nagyon kevés időt arra használom fel, hogy elmondjam, a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadása ismerteti a Pew közvélemény-kutató felmérését, miszerint sokat, mintegy 20 százalékpontot romlott a NATO megítélése az elmúlt években: a németeknek csak 57 százaléka, a franciáknak mindössze 49 százaléka van kedvező véleménnyel az atlanti szervezetről. A németek 34, a franciák 42 százaléka helyeselné saját hazájának a katonai beavatkozását, ha Oroszország megtámadna egy NATO-országot. A németek 63, a franciák 57 százaléka szerint ilyen esetben inkább az amerikaiaknak kellene fellépniük.

A Pew arra is rákérdezett a NATO-tagországok lakossága körében, „érzi-e úgy, hogy a szomszédos országok bizonyos részei az Ön országához tartoznak?” A magyarok 67 százaléka igennel válaszolt, őket a görögök követték 60 százalékkal, a harmadik helyezett Spanyolországban ez az arány már csak 37 százalék volt.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.02.11. 06:00
Szerző: Kárpáti János