„Köszönjük
Esti gyors

"Egy szülő nő nem szakértői véleménnyel a kezében megy kórházba"

18/10/2024 21:37

| Szerző: Klubrádió/Nemes Dávid és Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Kúria keddi döntésével fenntartotta a másodfokú döntést, és kimondta, hogy hibázott a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, és megsértette annak a nőnek testi, lelki egészséghez való jogát azzal, hogy nem időben és nem megfelelően tájékoztatta őt még a műtét előtt, akin orvosi okból altatásban végezték el a császármetszést.

2024. október 18. Esti gyors - részlet 2024.10.18. A Kúria döntése császsármetszés-ügyben
06:24
00:00

Precedensértékű döntést hozott kedden a Kúria annak a nőnek az ügyében, aki szülése közben, a műtőasztalon, az ápolók beszélgetéséből tudta meg, hogy el fogják altatni a császármetszés közben – írja a Telex. A harmadfokon eljáró Kúria keddi döntésével hatályában fenntartotta a másodfokú döntést, és kimondta, hogy hibázott a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, és megsértette a nő testi, lelki egészséghez való jogát azzal, hogy nem időben és nem megfelelően tájékoztatta őt még a műtét előtt arról, hogy orvosi okból altatásban fogják elvégezni nála a császármetszést.

„Első fokon Törvényszéken, másodfokon Ítélőtáblán tárgyalták, és a rendkívüli jogorvoslati eljárási lehetőség került csak a Kúriára” – mondta az Esti gyors pénteki adásában Bodrogi Bea, a TASZ jogásza, hogy a Kúria csak kivételes esetekben fogadja be ezeket az ügyeket, amelyet a kórház esetében indokoltnak talált, majd mégis helybenhagyta az Ítélőtábla döntését.

„A kórház képviselete olyan érveket adott elő, amely számomra teljesen nonszensz volt. Egy beteg nem úgy megy a kórházba, hogy szakértői vélemény van a kezében.” Azt is megjegyezte, hogy a tájékoztatás olyan, az orvost érintő kötelességet jelent, amelynek teljesülése esetén – vagyis, ha megkapta a megfelelő tájékoztatást – tud a beteg kérdéseket feltenni.

„Nagyon sok olyan beavatkozás és kezelés van, ami szükségtelenül történik, és a felesleges beavatkozásnak csak mellékhatása van. Amikor valakit gyógyítunk, és úgy kap kezelést, akkor is számíthatunk hátrányokkal, de abban az esetben a várhetó előnyök ellensúlyozzák azokat” – ezt már Keszler Viktória, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom alapítója mondta. Hozzátette a probléma nemcsak a szabad orvosválasztás megszűnése óta, hanem évtizede fennáll.

Az ítéletet azért is örömtelinek tartja, mert eddig egy születési jogsértés esetén az is ritka volt, ha eljut a bíróságra az ügy.