„Támogassa
Esti gyors

Egyszerű lenne kilépni az Eu-ból, illetve nem

8/12/2020 22:50

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Népszavazással erősíttette meg 2003-ban a kormány, hogy Magyarország az EU tagja legyen. De mi lenne, ha Orbán most ki akarná léptetni az általa uralt országot?

2020. december 08. Esti gyors - részlet 20.12.08. Lattmann Tamás
07:12
00:00

Orbán Viktor annyira szembe megy a közös európai politikával, hogy joggal merül fel a gyanú: ki akarja vinni az országot az Unióból. Az Esti gyorsban Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal  beszéltünk arról, hogy miként menne ez a magyar jog szerint. A brit példa mutatja, hogy a kilépés nem olyan egyszerű dolog. Népszavazással kezdődött, aminek az eredménye egyébként semmire sem kötelezte volna a brit törvényhozást, de a politikai akarat megvolt, díszletként meg jól jött a népszavazás.

Magyarországon, a belépés előtt szintén tartottak népszavazást, amely ugyan csekély részvételt hozott, de eredményes volt 2003-ban, és majd 84 százalékos többség szavazott a belépésre. Az uniós tagság megítélése ma is kedvező. Lattmann Tamás szerint a kilépésről rendezett esetleges népszavazás biztosan azt az eredményt hozná, hogy maradunk.

Azonban a népszavazás intézményének a magyar jogrendben nincs helye, ha nemzetközi szerződésről van szó. Ilyen szerződést a kormány köthet, a parlament és a köztársasági elnök jóváhagyásával. Az Európai Unióból való kilépés nemzetközi szerződésnek minősül. A jóváhagyás a mai politikai viszonyok között nem lehet kétséges. Egyébként a népszavazás tilalma ilyen esetekben némi jogvitára azért okot adna, és még az is, hogy a vitában nem az Alkotmánybíróság, hanem a Kúria mondhatja ki a végső szót.

Lattmann Tamás azonban az interjú végén megemlítette: valószínű, sőt szinte biztos, hogy az Unióból való kilépésről nem lehet népszavazást tartani, de a bennmaradásról igen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Burger Barna.

Esti gyors
2020.12.08. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván