„Klubrádió
Megbeszéljük...

Elek István: Technikai kérdésre nem adható politikai válasz

7/10/2021 08:40

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A demokrácia egy vitákkal együttjáró műfaj Elek István szerint. Ugyanakkor az OEVB döntését, amely szerint nem indulhat közösen Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a második fordulóban, politikai döntésnek tartja. Szerinte Karácsony és Márki-Zay szövetségének sokkal jobbak az esélyeik a 2022-es választásokon, mert sok jobboldali választót is meg tudnak szólítani. Olyanokat is, akik csalódtak a Fidesz politikájában, de nem felejtették el a Gyurcsány-kormány vitatható politikáját sem.

2021. október 06. Megbeszéljük - részlet 21.10.06. Elek István
17:04
00:00
"Mindenki nyugodjon meg, ez a demokrácia" – jegyezte meg az előválasztás két fordulója közt kiéleződött miniszterelnök-jelölti vita kapcsán Elek István. A politikus, aki tagja a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és a 99 Mozgalomnak is, de korábban volt MDF és LMP alapító tag is, elmondta, hogy mint minden választási helyzet, az előválasztás is kiélezett szituáció, ahol el kell dönteni, kire bízzák a választók ügyeik képviseletét. "Ez nem a baloldal visszavágója" – mondta. Hozzátette, széleskörű összefogással akar az ellenzék fordítani 2022-ben. Így minden jelöltet támogató választóra úgy kell tekinteni, mint politikai szövetségesre.

Egyben bírálta Magyar György álláspontját, amely szerint nem lehet csak úgy megváltoztatni az előválasztás szabályait. Elek szerint egy technikai kérdést politikai kérdésként kezelt a Civil Választási Bizottság elnöke.

Azt is megjegyezte, hogy Karácsony és Márki-Zay szövetséget azért tartja sokkal jobb esélyűnek a 2022-es választásokon, mert sok jobboldali választót is meg tudnak szólítani. Olyanokat is, akik csalódtak a Fidesz politikájában, de nem felejtették el a Gyurcsány-kormány vitatható politikáját sem. Szerinte ebben rejlik a két jelölt, különösen a kutatóintézetek felmérése alapján megerősödött Márki-Zay Péter előnye Dobrev Klárával szemben.

Elek István
 
Elek István Fotó: Wikipédia
 

A teljes beszélgetést a  fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Elek Istvánnal
2021.10.06., szerda 17:20
Riporter: Bolgár György