„Klubrádió
Reggeli gyors

Eljött a pillanat, amikor az Akadémia keménykedhet a kormánnyal

22/03/2019 12:10

| Szerző: Klubrádió

Nehogy épp most hódoljon be az MTA a kormánynak, amikor a nagypolitikai változások miatt új tárgyalási pozíciót vehet fel a kutatói hálózat leválasztását erőltető rezsimmel szemben – erről beszélt a Klubrádióban Stefano Bottoni, az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa.

2019. március 22. Reggeli gyors-részlet/Interjú Stefano Bottoni történésszel az MTA-ügyről (2019.03.22.)
11:19
00:00
Újra előkerülhet Akadémia ügye – ahogy a CEU-é is újra terítéken van a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése kapcsán. Ezekről a kérdésekről európai szinten is beszélni kell, mert a kutatási szabadság is a jogállamiság pillére – mondta a Klubrádiónak Stefano Bottoni, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A magyar kormánypárt tagságát az Európai Néppártban a pártszövetség március 20-ai közgyűlése függesztette fel. A döntés közvetlen előzménye a kormány Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság néppárti elnökét kritizáló Brüsszel-ellenes plakátkampánya volt. A Néppárt az erről folytatott vitában a kizárás elkerülésének feltételeként szabta a plakátok azonnali leszedését, a bocsánatkérést, valamint azt is, hogy a Budapestről kiebrudalt CEU Magyarországon maradhasson.

 
Résztvevők az Akadémiai Dolgozók Fórumának Menet a tudományért címmel meghirdetett tüntetésén Budapesten, a Lánchídon 2019. március 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd
 

A történész úgy véli, ezt a helyzetet az Akadémiának is ki kell használnia, nem szabad épp most behódolnia a kutatási rendszer átalakítását erőltető kormányzatnak. Pont most, a nagypolitikai változások idején van itt a pillanat, amikor lehet keménykedni, fenn lehet tartani egy elvi álláspontot az MTA részéről – mondta. Stefano Bottoni szerint tehát nulláról kell kezdeni a tárgyalásokat a kutatói hálózat átalakításáról, első lépésként pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) kell letennie egy szakmailag megalapozott koncepciót az asztalra, mert nem a tudományos testület, illetve a kutatók, hanem a kormányzat az amely radikálisan át akarja szabni az Akadémiát.

Mint mondta, elképesztő, hogy miközben a politikai vezetés átalakítaná az ország egyik legfontosabb nemzeti intézményét, kilenc hónap alatt a közvélemény, de még az Akadémia vezetése sem láthatott egyetlen erre vonatkozó átfogó és komolyan vehető írásos tervet. A miniszter mindig csak szóban próbál érvelni, nem mer leírni semmit, nehogy számon lehessen kérni rajta, közben kisstílű zsarolási technikát alkalmaz. Eredmény pedig semmi.

Stefano Bottoni arról is beszélt, hogy az MTA kormányzat által erőltetett átalakítása ellen tiltakozó tudósok szerint a miniszter szakmailag megbukott, ezért le kellene mondania.

A történész az akadémiai kutatói hálózat leválasztása ellen és az MTA függetlenségéért tartott tüntetés kapcsán nyilatkozott a Klubrádiónak. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma által szervezett csütörtök délutáni demonstráción Palkovics László lemondását is követelték.

Reggeli gyors/Interjú Stefano Bottoni történésszel
2019. március 22., péntek 07.40 h
riporterek: Panxnotdead Miklós, Pataki Gábor