„Klubrádió
Európa választ!

Ellenzéki ügyetlenkedés, kiszolgáltatott közmunkások, gondtalan szelfi

26/05/2019 15:23

| Szerző: Klubrádió

Mire érdemes figyelni a szavazóknak az európai parlamenti választáson, ha azt akarják, biztosan érvényes legyen a voksuk, és mit tehetnek, akik csalást gyanítanak? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Hajdu Nóra, az IDEA Intézet elemzője. Arról is beszélt, miért lenne jó nagyobb figyelmet fordítani a kisebb településeken zajló voksolásra, és mi az, amit rosszul csinált az ellenzék a szavazásellenőrzés szervezésekor.

2019. május 26. Európa választ!-részlet/Interjú Hajdu Nórával (2019.05.26.)
08:56
00:00

Érdemes ellenőrizni, hogy a szavazólapon rajta van-e a hitelesítő pecsét, mert ha az hiányzik, érvénytelen lesz a voks, de az, hogy a pecsét milyen színű, nem számít – hívta fel a figyelmet Hajdu Nóra, az IDEA Intézet elemzője a május 26-ai európai parlamenti választás kapcsán, és több más jó tanáccsal is ellátta a szavazókat a Klubrádió választási műsorában.

Ezek szerint mindenki beviheti saját tollát is, hogy azzal rajzolja be a választott párt neve melletti karikába a keresztet, illetve ikszet. Ez azért is számít, mert így megelőzhető az „eltűnő tintáról” szóló híresztelésekre épített összeesküvés-elmélet felelevenedése. Szintén fontos információ, hogy ha valaki a választás előtt nem kapott értesítőt, akkor is leszavazhat a személyi igazolványával és a lakcímkártyájával, azt pedig, hogy melyik szavazókörbe tartozik a választas.hu oldalon nézheti meg.

Ha valaki a szavazást követően szelfizni szeretne, vagy megosztani a Facebookon, hogy már leadta a voksát, nyugodtan megteheti. Ha azonban a kitöltött szavazócéduláról készített fényképet akarja nyilvánosságra hozni, az már okozhat kellemetlenségeket, mert kifogással élhetnek miatta a választási hatóságnál. Igaz, nem kell súlyos következményekkel, komoly bírságokkal számolni, egy ilyen utólagos szankció valószínű, megáll egy elmarasztalásnál.

A szavazatot borítékban és anélkül is be lehet dobni az urnába. A papírtasakoknak főleg a szavazatszámlálásnál lehet komoly jelentősége, amit megnehezíthetnek. A szavazóköri delegáltaknak ugyanis nagyon figyelniük kell, hogy a kiborítékoláskor, nehogy a bent hagyjanak cédulákat, mert azok így kimaradnak az összesítésből.

EP-választás - Szavazás Budapesten
 
Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
 


Az elemző arról is beszélt, a szavazókörök jelentős részében egyetlen ellenzéki delegált sincs. A mostani EP-választáson ugyan nagyságrendekkel magasabb a küldöttek száma, mint a tavaly országgyűlési képviselőválasztáson, de az ellenzék nem tudott elég jól koordinálni, és megesett, hogy egyes helyeken többen is vannak, máshová pedig egyetlen ellenzéki delegált sincs.

Különösen a kisebb településeken, ahová kevesebb figyelem jut, lenne fontos a választás körülményeinek ellenőrzése, például, mert – az IDEA Intézet szerint – visszatérő és érzékeny téma a közmunkások szavazása, szavaztatása vagy éppen zsarolása.

Korábbi választások alkalmával többször előfordult, hogy közmunkásokat arra akartak rávenni, boríték nélkül adják le a voksukat, az urnába dobáskor pedig azt fordítsa a delegáltak felé, hogy látni lehessen, kire szavazott. Hajdu Nóra szerint ez ellen úgy is védekezhet a kiszolgáltatott választópolgár, hogy jelzi, az első szavazólap kitöltését véletlenül elrontotta, ezért újat kér – amihez mindenkinek joga van – a második cédulán pedig már a lelkiismerete szerint húzza be az ikszet.

Ha valaki bármilyen visszaélést, csalást gyanít, esetleg tetten éri az elkövetőt, akkor ezt a delegáltaknak jelezni kell, akik kötelesek jegyzőkönyvbe venni az esetet, majd kivizsgálni. Az IDEA Intézetnek a választásokkal kapcsolatban a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus csalásokról készített elemzését itt olvashatja el. 

Az első, nem hivatalos eredmények 23 óra után válnak nyilvánossá.

Európa választ!/Interjú Hajdu Nórával
2019. május 26., vasárnap 11.00
műsorvezető: Korpás Krisztina, Dési János