„Zajlik
Megbeszéljük...

Eltúlzott Fekete-Győr büntetése - Magyar György

17/10/2024 18:32

| Szerző: Klubrádió

Túlzottnak tartja Fekete-Győr András büntetését Magyar György. A jogász a Klubrádió Megbeszéljük című műsorunkban arra is felhívta a figyelmet, hogy a vádlottakat csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakért ítélték el, pedig azt csak három ember esetén valósul meg, ebben az ügyben azonban Fekete-Győr András mellett csak Szarvas Koppány Bendegúz volt vádlott.

2024. október 17. Megbeszéljük 2024.10.17. Magyar György
13:51
00:00
A Fővárosi Ítélőtábla harmadfokon elítélte Fekete-Győr Andrást, a Momentum országgyűlési képviselőjét csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszakért, miután egy 2018-as tüntetésen füstgyertyát dobott a rendőrsorfal elé a Parlamentnél. Az ítélet jogerős.

A momentumos országgyűlési képviselő egy év börtönbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve, az Ítélőtábla ezzel megerősítette a másodfokú ítéletet. Az ügy elsőrendű vádlottját, a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúzt is elítélték: ő 2 év szabadságvesztést kapott 3 évre felfüggesztve.

Magyar György szerint ebben az ügyben rengeteg enyhítő körülmény van, a cselekmény tárgyi súlya is egészen elenyésző, így mérlegelés jogköre van a bíróságban a büntetés kiszabásánál. Itt viszont a bíróság csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakért ítélte el a momentumosokat, ami már minősített esete ennek a tényállásnak és 2-8 évig terjedő szabadságveszéssel sújtható, holott csak két vádlott van az ügyben. 

 

 

csoportos az elmarasztalás, amely egy minősített esete a hivatalos személy elleni erpősuzaknak. Ezt minősített esetbnen 2-8 évig büntethető. Ha egy év felfüggesztettet kapott valaki,