„Támogassa
Esti gyors

Ennyi tesztet lehet elvégezni, többet nem

24/09/2020 23:46

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hamis kérdésfelvetés az, hogy az emberek egészségére kell koncentrálni, vagy a gazdaságra. Senki sem tudja, hogy mi a megoldás. 

 

2020. szeptember 24. Esti gyors - részlet 20.09.24. Mihályi Péter
08:30
00:00

Világosan látszik, hogy a magyar egészségügy képtelen a mostaninál több koronavírus-tesztet elvégezni naponta. 600-700 fertőzöttet találnak, ennyi embert képtelenség nyomon követni. Éppen ezért több tesztet végezni nem is lenne érdemes – állítja Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, hozzáteszi, hogy persze ha lennének gyorsabb, megbízhatóbb, olcsóbb módszerek, akkor érdemes lenne. New York államban például, amelynek körülbelül 20 millió lakója van, minden másodig embert megvizsgáltak már. Magyarországon a lakosság 7 százaléka esett át teszten. Finnországban hírek szerint határőrkutyákat is bevetettek, mert ki tudják szagolni, hogy ki fertőzött. De annak, ami itt folyik, hogy a mentők körülbelül a megrendeléstől számított ötödik napon tudnak kimenni, hogy mintát vegyenek, aztán további három napig kell várni az eredményre, nos annak nincs sok értelme. Ráadásul a magánszolgáltatók egy része nem is hajlandó vizsgálatokat végezni, amióta a kormány bevezette a hatósági árat, mert nem éri meg.

Nyilván ezért vezették be azt, hogy a háziorvos teszt nélkül, a tünetek alapján is fertőzötté nyilváníthat valakit. Az ízlelés, szaglás elvesztése elég jellegzetes tünet. Mihályi Péter véleménye szerint ez tehát jó döntés volt.

Tavasszal mindenki meglepődött azon, főképp a kormány, hogy mennyire kevés a beteg. Most ugyancsak meglepődtek, de azon, hogy mennyire sokan fertőződtek meg. Igazából senki sem tudja, hogy mit kellene tenni, sem a szakemberek, sem az ellenzék, sem a kormány. Az biztos, hogy az egészségügy irányítás nagyon sok mindent rosszul csinált a kórházi ágyak kiürítésétől a 16 ezer lélegeztetőgép fölösleges beszerzéséig. És az is biztos: hamis kérdésfelvetés az, hogy az emberek életére, egészségére kell-e jobban vigyázni, vagy a gazdaság állapotára. Nem lehet tudni, hogy ha elrendelnék a totális karantént, vagyis mindenkinek otthon kellene maradnia, az valóban csökkentené-e a halálozások számát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Esti gyors
2020.09.24. 18:00
Műsorvezető: Dési János