„Klubrádió
Reggeli gyors

Fertőzöttnek minősíthetnek valakit teszt nélkül is

22/09/2020 15:08

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az új eljárásrendre szükség volt, a betegségnek vannak olyan tünetei, amelyek nagyon jellegzetesek, a tesztelés pedig lassú. Egyébként is kaotikus az egészségügyi irányítás.

2020. szeptember 15. Esti gyors / részlet, Komáromi Zoltán (20.09.15.)
06:31
00:00

Teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősíthet valakit a háziorvos, mivel új eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. PCR-tesztet akkor kötelező kérni, ha a páciens fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, ha meghatározott tünetei vannak, vagy valamilyen ok miatt kockázati csoportba sorolható. Akinél nem végeztek tesztet, azt a hatóságok nem küldhetik karanténba, csak a háziorvos utasíthatja otthoni elkülönítésre, és más tekintetben is eltérnek a szabályok.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa szerint szükség volt az intézkedésre. A Covid-19 ugyan egy sunyi, alattomos betegség, de elég jól meghatározható, hogy mikor kell rá gyanakodni. Hónapok óta használnak egy ellenőrző listát, ami bevált, nem is kell a kitöltéséhez orvos. A tünetek között vannak szignifikáns jelek, például az ízérzés, szaglás elvesztése más légúti fertőzésekre egyáltalán nem jellemző. Az is fontos, hogy a háziorvos ezután kérhet térítésmentes tesztet, felírhat a felhőbe gyógyszereket, amikkel a tünetek enyhíthetők.

Komáromi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy számítani kell influenzajárványra is, ami ellen van védőoltás. Hamarosan elkezdhetik az oltást a háziorvosok, amit most mindenkinek célszerű lenne kérni.

A DK politikusának az egész járványkezelésről az a véleménye, hogy tíz év múlva már tanítani fogják, na így nem szabad csinálni. Miután évekkel ezelőtt szétverték az egykor kiválóan működő ÁNTSZ-t, most teljes a káosz. A madárinfluenza sok tekintetben hasonló helyzetet okozott 15 éve, akkor a vizsgálati eredmények 24 óra alatt készen voltak, a dokumentáció elkészült, most egy teszt eredményére napokig kell várni. A karantént elrendelő határozatok kiadása is lassú, van, hogy azt sem tudja senki, hol tartózkodik az illető, hogy valóban karanténban van-e. Az is elképesztő, hogy a jól képzett, jól felszerelt mentők járnak ki mintát venni, miközben egészen más lenne a dolguk, így is napokat kell várni egy mintavételre. Aztán: a Szent János Kórházban, amit kvázi járványkórháznak jelöltek ki, úgy kezdték a váltás után a munkát, hogy 12 sebészi maszk volt egy egész osztályon, amit egyébként négyóránként cserélni kell, mert utána már nem ér semmit. És még hosszan lehetne sorolni az elrettentő példákat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Reggeli gyors
2020.09.22. 06:00
Műsorvezető: Dési János