„Zajlik
Reggeli gyors

Építési gondok miatt késik az ITER reaktor

11/07/2024 12:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A ITER célja, hogy bizonyítsa, lehet akár 10-szer annyi energiát kinyerni egy berendezésből, mint amennyit a folyamat igényel – mondta Zoletnik Sándor, az Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának vezetője.

2024. július 11. Reggeli gyors - részlet 24.07.11. Zoletnik Sándor
06:17
00:00

A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER), a fúziós energia megvalósítását céljául tűző világméretű projekt bejelentette, hogy négyéves késéssel, több mint 5 milliárd dolláros költséggel, 2039-re halasztja a legfontosabb kísérleteit – írja a Qubit. Azt is megjegyezték, hogy az ITER eddigi költségei 22 milliárd dollárra rúgnak.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Franciaország déli részén létesített ITER néhány éven belül megkezdheti a próbaüzemet. A technológia azonban közel sem mondható tökéletesnek, és még mindig rejt magában nem kívánt kockázatokat. Ennek elméleti megoldásairól Kroó Norbert fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja beszélt az Utópia műsorában.

„Ez a berendezés nem arra szolgál, hogy villamos áramot termeljen, hanem a folyamat technikai, fizikai demonstrálására” – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Zoletnik Sándor, az Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának vezetője.

A költségek növekedésén kívül problémás az is, hogy a berendezést hét partner építi: Kína, Európai Unió, India, Japán, Oroszország, Dél-Korea és az Egyesült Államok együttműködésében valósul meg. A résztvevők nem készpénzben, hanem legyártott alkatrészekben adják össze a szükséges eszközöket.

A legnagyobb problémát nem a résztvevő országok közti titkolózás, rivalizálás jelenti, hanem a vákuumkamra 9 darab, 10 centiméter falvastagságú eleme, amekkorát még nem készítettek korábban, és most sem sikerült egészen pontosan legyártani a berendezéseket. Ezeknek a hatalmas eszközöknek nagyon szigorú, milliméteres toleranciaigényeknek kell megfelelniük. A négy már legyártott szegmensnél 2-3 centiméteres eltéréseket tapasztaltak.

A projekt célja, hogy bizonyítsa, lehet akár 10-szer annyi energiát kinyerni egy berendezésből, mint amennyit a folyamat igényel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zoletnik Sándorral
2024.07.11., csütörtök 8:47
Riporter: Szénási Sándor