„Klubrádió
Esti gyors

Érettségről és állami feladatokról - Selmeci János jegyzete

17/04/2020 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Legyünk tehát óvatosak, amikor a járványra hivatkozva újabb és újabb szigorításokat követelünk a politikusoktól! Ne csak azért, mert ha nagyon biztatjuk, Orbán Viktor bezárhatja Budapestet; ne csak azért, mert ha a polgármesterek lezárnak négy parkot, akkor az ötödiken alakulhat ki tömeg; vagy mert a boltosoknak az ezért járó bírságot kockáztatva is ki kell nyitniuk, mert különben tönkremennek. Hanem azért is, mert ahhoz, hogy a járvány után sikerrel tudjuk folytatni normális életünket.

2020. április 17. Esti gyors-részlet (2020.04.17. Selmeci János jegyzete)
02:47
00:00
Ha holnap feloldanák a tömegrendezvények tilalmát, ön részt venne ilyenen? Nyilván nem, és nyilván nem venne részt szinte senki, mert az emberek legtöbbször tudják, hogy mi a jó nekik. Legalábbis jobban tudják, mint az állam vagy a szomszéd, ezért van, hogy a felvilágosultabb, szabadságot és jólétet garantáló országokban a saját életét érintő legtöbb döntést az ember maga hozza meg. A dohányzás például rendkívül káros, mégsem tiltják be, és nem csak azért nem, mert akkor csempészcigit szívnánk, hanem azért sem, mert az állam nem óvóbácsi. Ön is jobban járna, ha rendszeresen sportolna, de rossz néven venné, ha minden másnap megjelenne az ajtajában egy köztisztviselő futófelszerelésben, és azt mondaná, hogy irány a Margitsziget.

Legyünk tehát óvatosak, amikor a járványra hivatkozva újabb és újabb szigorításokat követelünk a politikusoktól! Ne csak azért, mert ha nagyon biztatjuk, Orbán Viktor bezárhatja Budapestet; ne csak azért, mert ha a polgármesterek lezárnak négy parkot, akkor az ötödiken alakulhat ki tömeg; vagy mert a boltosoknak az ezért járó bírságot kockáztatva is ki kell nyitniuk, mert különben tönkremennek.

Hanem azért is, mert ahhoz, hogy a járvány után sikerrel tudjuk folytatni normális életünket, érdemes megőrizni belőle, amit lehet, és a normalitáshoz hozzátartozik egy séta a Duna-parton vagy egy futás a parkban, illetve az, hogy ezekről, ameddig lehet, mi döntünk.

És itt jöhet a jogos érv, hogy na de az veszélyes. Persze, autót vezetni is az, mégis rábízzuk az emberekre.

Természetes, hogy szükséges óvintézkedéseket be kell tartanunk, ilyen a rendszeres kézmosás, másfél-két méter távolság, vagy az idősek elkülönítése. Az az állam dolga, hogy erre felhívja a figyelmünket, hogy informáljon, például tömeges tesztelés segítségével arról is, hogy betegek vagyunk, ez az, amit a magyar állam például nem csinál. A maszkviselés kérdésében is a lakosság bizonyult okosabbnak, az illetékes állami szerv és az országos tiszti főorvos még bőven ellene érvelt, amikor az utcán már a maszk nélküli ember számított furának, mostanra pedig a fideszes politikusok is maszkos fotókkal rakják tele a közösségi médiát.

Van tehát mit számon kérni rajtuk, de nem biztos, hogy azt, hogy miért vannak emberek a parkokban.

Félreértés ne essék, mások életének védelme érdekében szükség lehet kijárási korlátozásokra, a maszk kötelezővé tételére, meg lehet szépen kérni az időseket, hogy menjenek haza. De ha kérdések nélkül adunk lehetőséget a politikusoknak a jogaink aránytalan korlátozására, sőt követeljük tőlük, hogy döntsenek helyettünk, akkor azoknak lesz igazuk, akik szerint a járvány után nem lesz már olyan az életünk, amilyen volt.

Rosszabb lesz.

Selmeci János jegyzete a 2020. április 17-i Esti gyorsban hangzott el.