„Ki
Reggeli gyors

Erős a radikális jobboldal az EU-ban, de kevés a közös pont

17/07/2024 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Brüsszel és a migránsok gyűlöletén kívül kevés dolog köti össze a Patrióták pártjait, az oroszbarát álláspont ilyen – írja a Süddeutsche Zeitung.

2024. július 17. Reggeli gyors - részlet 24.07.17. Kárpáti János lapszemléje
05:34
00:00

Arról, hogy Donald Trump James David Vance ohiói szenátort választotta maga mellé alelnökjelöltnek a Republikánus Párt országos konvencióján tett bejelentése értelmében, számos olyan kommentár született, hogy a kiválasztott eddigi megnyilvánulásai alapján Trump törekvéseiben a külvilágtól való tudatos amerikai elszigetelődés, az izolacionizmus politikai irányvonala látszik az eddiginél is markánsabban megerősödni. Most a New York Times arról közöl cikket, hogy a Trump-Vance páros esetleges megválasztása új korszakot nyithat a dollár történetében is – abban az értelemben, hogy mindketten azt hangsúlyozzák: gyengíteni kell az amerikai fizetőeszköz árfolyamát, hogy ezzel is ösztönözzék az amerikai exportot. Vance nem csupán a kereskedelmi és adózási kérdésekben, illetve a Kínával szembeni kemény álláspont tekintetében osztja Trump nézeteit, hanem a dollár gyengítésének szükségességét illetően is, ami a New York Times szerint elsöprő erejű hatást gyakorolna az Egyesült Államokra és a globális gazdaságra egyaránt. A dollár ugyanis a második világháború óta továbbra is a vezető tartalékvaluta a világban, és a nemzeti bankok külföldi fizetőeszköz-tartalékainak mintegy 60 százalékát ma is dollárban tartják nyilván.

USA PARTIES RNC MILWAUKEE
 
 Donald Trump és alelnökjelöltje, JD Vance Fotó: JIM LO SCALZO / MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
 

Az Egyesült Államok az 1990-es évek óta az erős dollár politikáját érvényesíti: Robert Rubin akkori pénzügyminiszter azt az álláspontot hangoztatta, hogy ez nem jelent külföldön versenyhátrányt az amerikai üzleti életnek. Az amerikai kormányzat mindmáig következetesen tartózkodik attól, hogy beavatkozzon a dollár árfolyamának az alakulásába, és azt vallja, hogy azt a piaci erőknek mozgatniuk. Ezzel összhangban, amikor például Kína gyengíti saját fizetőeszközének az árfolyamát, akkor azt Washington ártalmas manipulációnak bélyegzi. Mint a New York Times írja, egyelőre nem világos, hogy miként kívánná Trump csökkenteni a dollár árfolyamát. Az egyik lehetséges módszer, hogy a pénzügyminisztérium nagy tételben vásárolna dollárért más fizetőeszközt. A másik, hogy a kormányzat rávenné a központi bank szerepét betöltő Fedet, hogy egyszerűen nyomtasson több zöldhasút. A lap felhívja a figyelmet azokra a szakértői véleményekre, amelyek figyelmeztetnek, hogy az árfolyamgyengülésnek óhatatlan velejárója lenne az infláció megugrása.

Szlovákia igyekszik elkerülni a konfrontációt Brüsszellel

A szlovák törvényhozók megváltoztatták a büntető törvénykönyvet, és emelték az olyan bűncselekmények büntetési tételeit, amelyek kapcsolatosak az Európai Uniótól származó pénzforrásokkal – írja a Reuters, és a lépést azzal magyarázza, hogy a pozsonyi kormány igyekszik megnyugtatni az aggódó Európai Bizottságot.

Robert Fico kormánya ugyanis idén olyan módosításokat szavaztatott meg a parlamenttel, amelyek általában a pénzügyi jellegű bűncselekmények tekintetében csökkentették a büntetési tételeket, illetve büntethetőségi korlátokat iktattak be. Ezt az EU javaslattevő-végrehajtó intézményében aggályosnak tekintették az Unió pénzügyi érdekeinek védelme szempontjából. E hónapban az alkotmánybíróság megsemmisítette ugyan a módosítások némelyikét, de a legtöbbet érvényben hagyta, beleértve azt is, amelyik eltörölte a különleges korrupcióellenes kormányhivatalt.  A pozsonyi kormány aztán a múlt héten – az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően – olyan tervezetet dolgozott ki, amely kis mértékben újra megnövelte az EU-alapokat érintő cselekmények büntetési tételét.

A Reuters megállapítja: Szlovákia igyekszik elkerülni minden olyan konfrontációt Brüsszellel, ami kockára tenné az igencsak szükségesnek tartott uniós pénzek további beáramlását, és olyan súlyos büntetést vonna maga után, mint amivel Magyarországnak kell szembe néznie az Európai Bizottsággal kialakult jogállamisági vitája miatt. Egy brüsszeli bizottsági szóvivő azt mondta: párbeszédet folytatnak a szlovák hatóságokkal, és el fogják készíteni a mostani változtatások értékelését. Reményét fejezte ki, hogy a folyamat során figyelembe veszik az uniós testület aggályait. 

A hírügynökség kitér arra, hogy bírálók szerint Fico, tavalyi megválasztása óta nem csupán a büntető törvénykönyvet forgatta fel, hanem a közmédia átszabásával is ártott a jogállamiságnak, megsértette a médiaszabadságot. A kormányfőt azért is szemrehányásokkal illetik, mert beszüntette Ukrajna katonai támogatását, és túlságosan hajlik Oroszország felé.

Brüsszel és a migránsok gyűlöletén kívül kevés dolog köti össze a Patrióták pártjait, az oroszbarát álláspont ilyen

Végül röviden megemlítem, hogy a Süddeutsche Zeitung az új összetételű Európai Parlamentről írva megállapítja: a radikális jobboldal erősebb lett, mint valaha, ám Brüsszel és a migránsok gyűlöletén kívül kevés dolog köti össze a különböző csoportjaikat. Ezek sorában az eredetileg Orbán Viktor körül szerveződött, de aztán a francia Nemzeti Tömörülés dominanciája jegyében létrejött Patriótákról a müncheni lap megállapítja, hogy e pártcsalád nézetei közt hangsúlyos az oroszpárti álláspont.

Patrióták
 
Patrióták Európáért:
Andrej Babis, Orbán Viktor, Herbert Kickl
 Fotó: Facebook
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.17., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János