„Klubrádió

És nekünk mi közünk ehhez?

22/12/2019 14:18

| Szerző: Klubrádió

Mit kezdjen egy fiatal a magyar történelem 20. századi traumáival és hogy viszonyuljon a ma is élő áldozatokhoz és elkövetőkhöz? Ez volt a csütörtöki Y témája.

2019. december 19. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. december 19., csütörtök 15:00)
46:42
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik Szerkesztők: Árva Brigitta
Az adás témáját Sacha Batthyány És nekem mi közöm ehhez című családregénye ihlette. A Svájcban élő Batthyány-leszármazott felnőttként szembesült azzal, hogy egy rokona náciszimpatizáns volt és ha nem is vett részt közvetlenül népirtásban, szemet hunyt felette.

Skrabski Fruzsina dokumentumfilmes elmondta, neki könnyű dolga van, "jó a pedigréje", a családjában nincs takargatnivaló, de forgatott filmet az 1956-os forradalom utáni belügyminiszterrel, Biszku Bélával, akinek a lánya a filmet látva később bocsánatot kért apja bűneiért. Skrabski Fruzsina szerint ez már elég büntetés volt a korábbi politikusnak.

Kelemen Ágnes történész a nekünk mi közünk ehhez? kérdés fontosságáról azt mondta: nem szeretne olyan világban élni, ahol senkit nem érdekel, mi történt korábban azon a helyen ahol élt, ezért szerinte mindig fontos lesz erről gondolkozni.

Az adásban egyebek mellett szóba került az emlékezetpolitika által kiváltott harsány reakciók és a családok hallgatagságának ellentéte; hogy sokkolóan kell-e hatnia a kegyetlenkedéseknek emléket állító múzeumoknak és a menekültválság, a velünk élő történelem is.

Visszahallgatható a fenti lejátszás gombra kattintva, illetve Spotify-on is.

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. december 19. csütörtök 15:00
Műsorvezető: Galavits Patrik
Szerkesztő: Árva Brigitta