„Ki
Reggeli gyors

Európa kitett az orosz gáznak, ezért nem tehet bátor politikai vállalásokat

9/03/2022 13:37

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok betiltják az olaj energiahordozók vásárlását, de az Unió ezt biztosan nem fogja követni, hiszen amíg Amerikának saját forrásai is vannak, ráadásul még hajlandók Venezuelával is üzletelni, addig Európa teljesen kiszolgáltatott helyzetben van: kell-e az olaj aranyáron? Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója volt a Reggeli gyors vendége.

2022. március 09. Reggeli gyors - részlet 22.03.09. Ugrósdy Márton
08:16
00:00

Az Egyesült Államoknak diverzifikált az importja, mondta Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatja a Reggeli gyorsban. Mielőtt megijed ettől a mondattól, gyorsan lefordítjuk: az amerikai gazdaság több lábon áll, és bár igaz, hogy az amerikai cégek örömmel vásároltak az olcsónak számító orosz olajból, de megtehetik, hogy erről lemondjanak. "Az amerikai belföldi kitermelés, főleg az új technológiáknak köszönhetően, ennél az olajárnál már ismét megéri, és nincsenek annyira rászorulva az orosz olajra, mint korábban. De azt is látjuk, hogy ott is magasan vannak az benzinárak" - mondta a szakember. Az amerikai benzin mindig is olcsóbb volt, mint az európai, ahol az adózás és az erőforrások hiánya lendít az árakon.

Ugrósdy úgy véli, hogy miután a gáz és a olaj árát a bizonytalanság mindig felviszi, így még az is előfordulhat, hogy bár Oroszország mostanában kevesebbet tud exportálni (tehát külföldre eladni), de így is többet fognak keresni, mintha nem lennének szankciók. Így szerinte, lehet, hogy elhamarkodott volt ez a döntés, de majd a következő hetekben kiderül.

Most a szakember szerint azért nagyok a kilengések az árban, mert "mindenki ideges, ez minden árfolyamon, nyersanyag árán jól látszik". Ilyen helyzetben sokszor nem is a valóság, hanem a hírek mozgatják az árakat, "de ha majd mindenki megnyugszik, akkor ez is jobban ki fog simulni" - mondta.

Ukrajnai háború - Németország
 
Ukrajnai háború - Németország
 
Olajtároló tartályok a BP olaj- és gázvállalat olajfinomítójában a németországi Gelsenkirchenben 2022. március 7-én. MTI/AP/Martin Meissner
Fotó: Martin Meissner
 

 

Nekünk, magyaroknak, ugyanakkor nehéz diverzifikálnunk a gázellátásunkat, bár Ugrósdy szerint komoly eredmények voltak az elmúlt években, az ellátásbiztonság összehasonlíthatatlan a 2008-2009-es ukrán-orosz gázvitának az időszakával. Most bármelyik szomszédos országból tudunk vásárolni, csak az a kérdés, hogy ki az, aki elad és hogy milyen áron.

"Nagyon könnyű az amerikaiaknak és a briteknek és azoknak, akik még kevésbé függenek az orosz ellátástól azzal dobálózniuk, hogy ők többet nem vesznek" A szakember szerint az viszont jól látszik, hogy azok az európai országok, ahol az orosz energiahordozók jelentős részesedéssel bírnak, nem ennyire bátrak: nekik arra is gondolniuk kell, hogy holnap mivel megy a tömegközlekedés, milyen gázolajjal szállítják a kenyeret, honnan lesz melegvíz. "Akiknek ilyen mindennapi problémáik vannak, azok nem tudnak ilyen bátor politikai vállalásokat tenni". Az unió nem is beszél az orosz energiahordozók kitiltásáról, mert tudják, hogy ez kivitelezhetetlen, mondta.

A szakember szerint ha az olajár továbbra is magasan marad, az befolyással lesz az amerikai termelésre is. "Érdekes látni, hogy honnan próbálják meg pótolni a kieső veszteségeket: a napokban már Venezuelával tárgyaltak, hogy hogyan tudnának onnan olajat venni, és hogyan tudnák cserébe a szankciókat enyhíteni". Ugrósdy felhívta a figyelmet, hogy "Venezuela nem egy vidám hely, ott ellenzékinek lenni, politikával foglalkozni nagyon veszélyes, de most úgy tűnik, ezeket gyorsan elfelejtik nekik, mert kell az olaj, no nem mintha ne láttunk volna már ilyen a történelemben" - tette hozzá, és ez szerinte az Egyesült Államok hitelességével kapcsolatban mindenesetre kérdéseket vet fel.

Magyarország megnézheti, a piacon milyen lehetőségek vannak, de nem reális, hogy máshonnan  vásároljon. Kinek vannak szabad kapacitásai? Amikor az amerikaiak korábban arról próbálták meggyőzni az európaiakat, hogy kevesebbet importáljanak Oroszországból, a legnagyobb gázexportőrökkel felvették a kapcsolatot, mint például Katarral, ahonnan azt a jelzést kapták, hogy "szívesen, világpiaci áron szállítunk: 3000 dollár ezer köbméter, de így is csak a teljes kitermelésük 10-15 százalékát tudnák szállítani, mert hosszú távú szerződésekkel rendelkeznek, és azokat nem rúghatják fel. A LNG-t (cseppfolyósított gáz) 20-25 évre előre lekötött szerződésekre tudják szállítani, és nagyon kevés a szabadon elérhető szabad mennyiség a piacon. Ami elérhető, az lassan tényleg arany áron megy, mondta Ugrósdy Márton.