„Támogassa
Reggeli gyors

Európában jobbról fúj a szél

29/11/2023 08:59

| Szerző: Kárpáti János

A jobbközép pártok egész Európában jobbra tolódnak, ám a szavazók a bevándorlás kérdésében ahhoz a párthoz fordulnak, amelyet a legilletékesebbnek és leghitelesebbnek tartanak, és ez a radikális jobboldal. A kontinens vezető szélsőjobboldali alakjai, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Marine Le Pen francia ellenzéki vezető illendően üdvözölte is Wilders választási győzelmét. Nemzetközi lapszemle.

2023. november 29. Reggeli gyors - részlet (2023.11.29. Kárpáti János lapszemléje)
06:38
00:00

Európában jobbról fúj a szél – ezzel a címmel közöl kommentárt a bécsi Der Standardban Lendvai Pál, aki szerint a jobboldali populista Geert Wilders földcsuszamlásszerű hollandiai választási győzelme további lendületet ad Orbán Viktor EU-ellenes kampányához. Wilders Szabadságpártja megduplázta, 37-re tudta növelni mandátumainak a számát a 150 tagú hágai parlamentben. Lendvai idézi Cas Mudde holland politológust, aki a Neue Zürcher Zeitungban arról írt a minap, hogy a jobbközép pártok egész Európában jobbra tolódnak, ám a szavazók a bevándorlás kérdésében ahhoz a párthoz fordulnak, amelyet a legilletékesebbnek és leghitelesebbnek tartanak, és ez a radikális jobboldal.

Az osztrák lap szemleírója ismerteti az Amszterdami Egyetem által végzett kutatás eredményeit, miszerint az európai országok parlamenti választásain a szélsőjobboldali pártok által szerzett szavazatok aránya az 1993-as 6 százalékról mostanra 17 százalékra nőtt. Ha ehhez hozzávesszük a baloldali populista pártok híveit, akkor az összesített populistaszimpatizáns-részarány eléri az egyharmadot.

E felmérés értelmében Magyarországon a bevándorlásra kritikusan tekintők aránya 50 százalék, ami összevetésben kiugróan magas. Tizenhárom év hatalomgyakorlás után az Orbán Viktor vezette Fidesznek a média csaknem teljes ellenőrzése mellett sikerült megerősítenie az idegenellenes nacionalizmust – állapítja meg Lendvai. Szerinte Wilders győzelme Orbán EU-ellenes kampányát is fellendítheti: Vlagyimir Putyin legjobb európai barátja az Európai Tanács elnökéhez, Charles Michelhez a minap intézett levelében a migrációs politika mellett az Ukrajna támogatása ellen irányuló frontot is megnyitotta.

Lendvai Pál elhamarkodottnak tartja Michel budapesti látogatását, ami megítélése szerint azt mutatja, hogy Orbán vétófenyegetése működik. A gyengeség sokat mondó jele önmagában már az is, hogy az Európai Tanács elnöke az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök ellen irányuló országos plakátkampány dacára hajlandó volt találkozni a túlfűtött öntudat által hajtott magyar miniszterelnökkel – írja, és úgy vélekedik: a befagyasztott EU-támogatási pénzek fokozatos feloldása aligha lesz elég arra, hogy érdemi engedményekre vegye rá Orbánt. Tekintettel az ártalmatlan magyarországi ellenzékre és a megosztott Európai Unióra, a magyar autokrata, a demokratikus Európa robbantómestere szemmel láthatóan nagy elánnal folytatja mesterkedéseit – állapítja meg Lendvai Pál.

 

Ehhez kapcsolódóan távirati stílusban arról, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság Magyarországgal szemben rendszerint erősen kritikus cseh alelnöke a Reuters tudósítása szerint tegnap azt mondta újságíróknak: nagyon intenzív diplomáciai erőfeszítések történnek annak érdekében, hogy Orbán Viktort rávegyék, adja fel vétófenyegetését az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésével szemben, de azt nem tudja megmondani, hogy sikerrel fognak-e járni a decemberi EU-csúcs előtt.

 

Szintén a jobboldalnak az európai politikában megfigyelhető előretöréséről rajzol fel igen alapos, átfogó tablóképet a Frankfurter Rundschau. A cikk felidézi, hogy amikor Ausztriában két évtizeddel ezelőtt – a második világháború után első ízben – jobboldali fordulat következett be, a kontinens többi részén óriási volt a felháborodás, és egy belga delegátus azzal hárította el az akkori osztrák védelmi miniszterrel való találkozást, hogy "fasisztákkal nem eszem együtt". Ehhez képest most, 2023-ban a szélsőjobb helyet kap az európai asztalnál, és részese lehet a politika alakításának a régióban.

A frankfurti lap is bő teret szentel a hollandiai választás kimenetelének, és kifejti: Wildersnek ugyan nehézségei lesznek a kormányalakítással, és abba végül bele is bukhat, ám az a tény, hogy "a holland Donald Trumpnak" váratlanul ilyen eredményt sikerült elérnie, holott nem sokkal korábban még a Korán betiltását és a további menedékkérők befogadásának a leállítását követelte, egyértelmű figyelmeztetés a megállapodott Európának. A kontinens vezető szélsőjobboldali alakjai, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Marine Le Pen francia ellenzéki vezető illendően üdvözölte is Wilders sikerét – fogalmaz a Rundschau.

A lap kiemeli, hogy Hollandia példája csak a folytatása annak a jobbratolódásnak, ami más európai országokban is megfigyelhető. A szélsőjobboldal Olaszországban hatalomra került, Magyarországon kiterjesztette az uralmát, Finnországban koalíciós pozíciót tölt be, Svédországban de facto kormányzati partnerré vált. Görögországban bevonult a parlamentbe, Ausztriában és Németországban jelentős sikereket ért el regionális választásokon. Szlovákiában a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt koalíciós partnerként támogatja azt a populista Robert Ficót, akinek szélsőbaloldaliak a gyökerei, de ellenzi a migrációt és az LMBTQ-jogokat.

Tény ugyanakkor – olvasható a német áttekintésben –, hogy idén vereségeket is elszenvedett az európai szélsőjobboldal. A legnagyobb súlyú Lengyelországban következett be, ahol a centrista ellenzék kiszorította a Jog és Igazságosság pártját, amely a szélsőjobbos gondolkodás egyik támasza volt. Spanyolországban a Vox elnevezésű populista párt elvesztette parlamenti mandátumainak több mint a felét.

Elemzők felhívják a figyelmet arra is – írja a Frankfurter Rundschau -, hogy a szélsőjobb ott is befolyással bír a politikára, ahol nincs kormányzati pozícióban. Megmutatkozik ez például a klímapolitikában: a szélsőjobb azzal állítja pellengérre az ambiciózus klímaígéreteket, hogy azok károsak a munkásosztályra nézve. Ez megváltoztatta az éghajlati kérdésekről Európában folytatott vitát, és részben lelassította a zöld fordulatot.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.