„Ki
Reggeli gyors

Techet Péter: új kultúrharc bontakozik ki, és ez fölülírja a jobboldal-baloldal megosztottságot

10/01/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-járvány hosszú távú hatása nem feltétlenül a populizmus meggyengülése lesz, sőt, az elitellenesség vagy a tudománykritika még baloldali követőkre is talál – írja a hvg véleménycikkében Techet Péter, a freiburgi egyetem tudományos kutatója.

2022. január 10. Reggeli gyors - részlet 22.01.10. Techet Péter
06:11
00:00
Nem lehet azt mondani, hogy az oltásellenesség csak a szélséjobboldalon van jelen. Németországban készült egy felmérés, ami szerint az oltás- és lockdown ellen tüntetők 1/3-a tekinthető szélsőjobboldalinak (tehát az AFD-re szavaz), de 20-30 százalékuk pedig egykoron a baloldalhoz sorolható zöld pártra. Ugyanis vannak olyanok is, akik egyfajta baloldali-zöld-ezoterikus irányból utasítják el az oltást vagy a különböző járványpolitikai intézkedéseket. Ők a technikával, a modernitással szemben kritikusabbak, de nem feltétlenül idegenelllenesek, ami jellemzően a szélsőjobboldalon megjelenő vélemény – mondta Techet Péter. 

A kutató elmondta, hogy Kelet-Németországban is van egy nagyon erős oltásellenesség, ahol ez valóban kapcsolható a szélsőjobboldalhoz, de a másik gócpont Dél-Németország, ahol nagyon erős volt mindig is ez a német romantikus természetközeliség, az antropozófiaként is ismert filozófiai irányzat. Itt mindig is volt egyfajta kritikai szemléletmód mindennel szemben, ami a modernitást, a technikát, a tudományt jelentette.

Koronavírus - Németország
Magdeburg, 2022. január 4. Rendőrök állják el az utat a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések elleni felvonulás résztvevői előtt Magdeburgban 2022. január 3-án. Németország több városában is tartottak tiltakozó felvonulásokat, amelyeket a gyülekezési tilalom miatt sétának neveztek. MTI/AP/DPA
Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert
 

Az újságíró szerint ez az oltásellenesség is mutatja, hogy a progresszióval szemben mindig jelen volt egy baloldali kritika is, amihez még hozzájön a – korábban még jellemzőbb – államellenesség is, azaz amit az állam mond, azt el kell utasítani. Ez jelen esetben – például Németországban – egyfajta meghasonulást is jelent, mivel egy baloldal vezette kormány szavazóin belül vannak, akik saját pártjuk iránymutatásaival is szembe mennek. 

Koronavírus - Hollandia
Hága, 2021. december 19. Csontváz modell egy tiltakozó autójának hátsó ülésén, alatta Koronavírus elleni vakcina = méreg jelentésű felirat a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett korlátozások elleni tüntetésen Hágában 2021. december 18-án. Mark Rutte holland miniszterelnök ezen a napon bejelentette, hogy az ügyvivő kormány december 19-től ismét "kemény" lezárásokat vezet be annak érdekében, hogy korlátozza a koronavírus omikron variánsának terjedését. MTI/AP/Peter Dejong
 

A jobboldal és a baloldal önmagán belül is megosztott az oltással kapcsolatban, de Techet szerint ez az oltásellenesség mégis inkább a jobboldalnak árthat, hiszen a baloldalon való megosztottság mégsem pártszinten jelenik meg, vannak ugyan oltásellenes csoportok, de maguk a baloldali pártok Európa szerte mindenütt a kötelező oltás, a szigorúbb járványpolitika mellett vannak, miközben a jobboldalon pártszinten is van egy megosztottság, a mérsékelt- és a szélsőjobboldal még egymással is vitatkozik.

A baloldal egy ilyen szituációban nevető harmadikként esélyesebbé válhat – mondta a Reggeli gyorsban Techet Péter, a freiburgi egyetem tudományos kutatója.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Techet Péterrel
2022. január 10., kedd 06:50
Műsorvezető: Szénási Sándor