„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Példátlan, hogy az OGYÉI rémhírterjesztésért tesz feljelentést cikkek miatt

2/02/2022 19:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Senki nem gondolta volna, hogy az az OGYÉI tesz büntetőfeljelentést rémhírterjesztésért a favipiravir hatásosságát vitató, ismeretterjesztő, tudományos vitára ösztönző cikkek miatt, amely szervezet nagyon felületes vizsgálatok alapján engedélyezte a vakcinákat – véli Falus Ferenc.

2022. február 02. Megbeszéljük - részlet 22.02.02. Falus Ferenc
19:35
00:00

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rémhírterjesztésért olyan orvosokat jelentett fel, akik cikkekben fejtették ki, hogy a favipiravir covid elleni hatásossága legalábbis visszafogott. Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos szerint "ez a tudományos, ismeretterjesztő célú vita példátlan akadályozása, amiről senki nem gondolta volna, hogy megtörténhet". Különösen annak tükrében abszurd, hogy olyan szervezet tett büntetőfeljelentést, amely "a vakcinák engedélyezése során mindenféle tekintélyét elveszítette".

 
Falus Ferenc
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

A Magyar Hang birtokába jutott egy tudományos kézirat, mely szerint magyar kutatók számos, Magyarországon szekvenált koronavírus-genomot elemeztek. Megállapították, hogy a pandémia első és második hulláma az eltérő epidemiológiai környezet miatt volt gyökeresen különböző egymástól, nem pedig azért, mert a második hullámban a vírus fertőzőképesebb volt.

A cikkben megjelent adatok közt semmilyen, a járványüggyel kapcsolatos újdonságot nem talát Falus, amelyről addig ne tudtunk volna. Kifejtette, hogy az első és második hullámot követő nagy lazítások, a tömegrendezvények engedélyezése nem voltak bölcs ötletek. A kormány nem hozott újra korlátozó intézkedéseket akkor sem, amikor ősszel, az iskolakezdéssel diákok és tanárok újra nagy csoportban tartózkodtak szűk helyen, egészen novemberig, amikor ismét drasztikusan emelkedett a fertőzöttek száma. Hozzátette, részben ennek is köszönhető, hogy tízezerrel növekedett a halálozások száma.

A fertőzés terjedése szoros összefüggésben áll azzal, hogy mennyi tesztet végeznek el – véli Falus. Hangsúlyozta, Magyarországon ez a probléma különösen fontos, de itthon mégsem teszteltetnek eleget, így a fertőzés terjedését sem tudjuk pontosan mérni. Az sem jelenthet elég mentséget, hogy Hollandiában, mint fejlettebb országban sem magas a tesztek száma. Falus szerint a járvány ott azért terjed lassabban, mert az egészségügy teherbírása sokkal jobb, illetve az infrastruktúra is fejlettebb. „Magyarországon fogalmunk sincs arról, valójában hány beteg van” – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Falus Ferenccel
2022.02.02., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György