„Ki
Utcafront

Fehéren a fehér

4/07/2024 06:37

| Szerző: Árva Brigitta/Klubrádió

Az Utcafront legutóbbi adásában megismertük a szecesszió egy különleges emlékét, jártunk a Walter Rózsi-villában, folytattuk a barangolást Córdobában, az utcamustrát a budai Ürömi utcában és a pilisszántóiak kedvelt tava körül kialakult helyzetről is hallottunk.

2024. június 29. Utcafront (2024. június 29., szombat 17:00)
52:18
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
A mecsettől a székesegyházig, az arab kerámiától a barokk freskókig – folytatódott az időutazás Córdobában Sylvester Ádámmal.

Cordoba mecset
 
 Córdobai nagymecset l Forrás: Wikipédia/Toni Castillo Quero
 

Itthon, egészen pontosan a pesti Wesselényi utcában, Szuhai Barbara újabb mesélő házában a szecesszió egy különleges emlékét, egy ámulatba ejtő, savmaratott üveg képet ismertünk meg.

szecessziós
 
A lépcsőházi ablakok és ajtók szárnyaiba alkotott fehér alapon fehér mintájú, savmaratott ablakok a Wesselényi utca 40-ben.  
 
Fotó: Szuhai Barbara
 

A legendák háza: a tervező  a magyar modern építészet vezéralakja, Fischer József és Pécsi Eszter, Magyarország első női statikus mérnöke. A tulajdonos a 30-as évek ünnepelt opera dívája: Walter Rózsi. A többit Kelecsényi Kristóftól tudhattuk meg.

A pilisszántói lakosok által használt helyen a csobánkai önkormányzat építtetne turistaszállást, viszont a hely csak Pilisvörösvár felől közelíthető meg. A Kaukázusi krétakör közepén egy kis tó van, viszont legalább négy, egymással szemben álló érdekelt küzd a birtoklásáért. A nem könnyen kibogozható történet szálait Zsuppán András göngyölítette fel.  

Torma Tamás folytatta az utcamustrát a budai oldalon: az Ürömi utca 2.0 következett.

Ürömi út
 
Ürömi utca 45. és 47. l Forrás:
Google Maps
 

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2024. június 29., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta