„Támogassa
A lényeg

Fej-fej mellett Kálmán Olga és Karácsony Gergely

24/06/2019 15:03

| Szerző: Klubrádió

Csupán néhány százalékos eltérést mutatott ki az Idea Intézet és a Závecz Research is a budapesti előválasztás DK-s és MSZP-Párbeszédes jelöltjének népszerűségében. Ez azt jelenti, hogy a korábbi felmérésekhez képest csökkent a különbség Kálmán Olga és Karácsony Gergely közt, legalábbis a közvélemény-kutatások alapján.

2019. június 24. A lényeg-részlet/Böcskei Balázs, Idea Intézet, előválasztásról
00:59
00:00

Főpolgármesteri előválasztás Budapesten 2019
 
Fotó: Fórizs Mátyás / Klubrádió
 

 

Hibahatáron belül van Kálmán Olga és Karácsony Gergely támogatottsága az ellenzéki főpolgármester jelölti előválasztáson biztosan részvevők körében – legalábbis az Idea Intézet felmérése szerint.

A június 17-18. között, tehát még az előválasztás kezdete előtt a részvételüket biztosra ígérők 41 százaléka támogatta ugyanis Kálmán Olgát, a DK jelöltjét és 38 százalékuk Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd indulóját. 14 százalékuk pedig a momentumos Kerpel-Fronius Gábort.

A felmérést készítő Idea Intézet igazgatója, Böcskei Balázs kiemelte, hogy az adatfelvétel óta folyamatos kampány zajlott, több vitát is rendeztek, így a jelöltek támogatottsága is változhatott.

A korábbi hasonló felmérésükben Karácsony Gergely sokkal kevésbé volt népszerű, mint az előválasztás előtt két nappal publikált vizsgálatukban..

Böcskei Balázs Karácsony erősödését a sikeres kampánnyal magyarázta. Az elemző szerint, mivel előválasztás még sosem volt Magyarországon, nagyon nehéz ezzel kapcsolatban bármit is megbecsülni, de az eddigi részvételi adatok alapján akár 60 ezer szavazó is összejöhet a voksolás végére.

Közvélemény-kutatást készített a témában a Závecz Research is (szintén az előválasztás újabb fordulójának kezdete előtt), amelyről a hvg.hu számolt be. Feltették a kérdést: amennyiben részt vesz az előválasztáson, kit támogat szavazatával? Erre a megkérdezettek 39 százaléka azt mondta, hogy Karácsony Gergelyt, míg 35 százaléknyian azt, hogy Kálmán Olgát. A momentumos Kerpel-Fronius Gábor 10 százalékot kapott, és 17 százalék azok aránya, akik nem tudják/nem válaszoltak.

Itt az derült ki, hogy 29 százaléknyian vannak azok, akik biztosan nem vesznek részt az előválasztás második fordulójában, 36 százalék mondta azt, hogy valószínűleg nem vesz részt, 18, hogy valószínűleg részt vesz, 7, hogy biztosan, míg 11 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Az adatfelvétel június 11-15. között volt, 1000 fővel dolgoztak, személyes megkérdezéssel.

A lényeg/Közvélemény-kutatás az előválasztásról
2019. június 24., hétfő 14.00
riporter: Selmeci János